2024.03.29, Péntek
Nyáron már új kerékpárúton tekerhetünk Tiszafüred és Poroszló között
Bernát Benjámin - magyarepitok.hu

Nyáron már új kerékpárúton tekerhetünk Tiszafüred és Poroszló között

mti

2020.04.27. 19:51

A rövidebb kör 70 kilométeren, míg a hosszabb 95 kilométeren kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva.

Hirdetés

Jól halad a Tisza-tó fölötti kerékpáros hidak építése Poroszló és Tiszafüred között. Júniusban átadják a két települést összekötő, 6,5 kilométeres kerékpárutat, ezzel lehetővé válik a Tisza-tó kerékpárral történő biztonságos megkerülése.

A beruházás során 2 híd épül a tó fölött, míg 1-1 híd a Tiszán és az öblítő csatornán vezet át.

 

A projekt leglátványosabb eleme a Tiszán átívelő kerékpáros híd. Az átkelő hossza 280 méter, az íves főtartós acélszerkezet súlya 350 tonna. A tervezőnek egy könnyed, tájba illeszkedő szerkezetet kellett megálmodnia.

A szakasz a nemzetközi EuroVelo 11 kerékpárút része, így a fejlesztés a hétvégi kikapcsolódás mellett a hosszú távú kerékpáros turizmust is szolgálja. Az útvonal Magyarországot Szegedtől a Zemplén északi csücskéig szeli át, jelentős részén a Tisza mentén halad. Az átadással a közkedvelt Balaton-kör mellett a Tisza-tó is felkerül a kerékpározni vágyók úticéljai közé.

A közleményben Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: hiánypótló fejlesztésről van szó, hiszen a Tisza-tó egyre népszerűbb a kerékpárosok körében. Az elmúlt három évben háromszorosára nőtt a tározó körül kerékpározók száma, amely 2019-ban elérte az 58 ezret.

A beruházás hazai forrásból, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányításával valósul meg. A kivitelezés nettó értéke 3,1 milliárd forint, a kivitelező a Hódút Kft.

AktuálisTiszafüredPoroszlókerékpárút