2024.04.25, Csütörtök
A mai nap zajlik Szolnokon a koronavírus-szűrővizsgálat
szolnok.hu

A mai nap zajlik Szolnokon a koronavírus-szűrővizsgálat

szolnok.hu

2020.05.14. 11:44

Azokat várják, akik előzetesen levélben, illetve telefonon értesítést kaptak, azonban, ahogy az a reggeli sajtótájékoztatón elhangzott, azokat is megszűrik ezen a napon, akik szeretnének tesztet csináltatni.

Hirdetés

Csütörtökön 10 és 18 óra között végzik a szűrést a Szegedi Tudományegyetem munkatársai az országos koronavírus-szűrővizsgálat részeként a Hild téren.

Az országos tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt, 14 év felett minden korosztályból. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be a régióból, vagyis Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.  

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot legalább két alkalommal a járvány lefolyása során megismétlik, melyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie. A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes. A vizsgálat során orr- és garatváladék törlésből származó mintát vesznek, ami a PCR vizsgálat meghatározásához szükséges. Másrészt vérvételre is sor kerül, ami az ellenanyag elemzéséhez fontos.

Dr. Bene Ildikó megbízott megyei kórházfőigazgató elmondta, joggal lehetünk büszkék a megtett járványügyi intézkedésekre és eredményekre megyénkben, hiszen a fertőzöttek száma az országos átlagnál alacsonyabb. Kérte, hogy mindenki, aki értesítést kapott, vegyen részt a szűrőprogramban.

Szalay Ferenc polgármester hangsúlyozta, hogy Szolnok és a megye is igen fegyelmezetten állt a kialakult helyzethez. A fertőzöttség számok nagyon alacsonyak, mindez jelzi, hogy az itt élők komolyan vették és betartották az intézkedéseket. Erre utal az is, hogy az országos átlagnál jobb a szűrőprogramban résztvevők aránya, mintegy 54 százalék. Utalt arra, hogy sokan sürgették a szűrést, most itt az alkalom élni a lehetőséggel.

A szűrést végző Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Dr. Fendler Judit hangsúlyozta, hogy a város és a megye első szóra segített ebben a programban. A szűrésben résztvevőknek komoly a felelőssége, hiszen rajtuk is múlik, hogy a gazdaság újrainduhasson. Ezért is nagyon fontos, annak felmérése, hogy hol tart a vírus terjedése.

Professzor dr. Lengyel Csaba, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke szerint a szűrés társadalmileg kiemelten fontos, nemzeti ügy. Hangsúlyozta, hogy a program világviszonylatban is jelentős, ráadásul az is eldől, hogy szabadabban élhetünk-e a k9vetkező hónapokban vagy további kötöttségeket kell majd elviselni.

AktuálisSzolnokkoronavírus-szűrővizsgálat