2024.03.29, Péntek
Érzékenyítették a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkatársait
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Facebook oldala

Érzékenyítették a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkatársait

kormanyhivatal.hu

2020.06.24. 16:31

Szorosabbra fűzte együttműködését a Kormányhivatal, illetve a Vakok és Gyengénlátók megyei szervezete. A partnerség erősítéseként első lépésben tréning formájában ismerhették meg munkatársaink az egyesület látássérült tagjainak mindennapi ügyintézésével kapcsolatos tapasztalatait.

Hirdetés

Az eseményen Urbán Ildikó köszöntötte a résztvevőket. Az igazgató elmondta, a tréningen szerzett tapasztalatok rendkívül hasznosak lehetnek, hiszen mind a munkában, mind a magánéletben segítik a kollégákat, ehhez pedig az egyesületi tagok aktív közreműködése elengedhetetlen. Örömét fejezte ki, hogy elindult a párbeszéd az egyesület és a hivatal között, amelynek a Megyeháza adott otthont.

Az eseményen „élesben” próbálhatták ki a kormányhivatal munkatársai, milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy vak, gyengén- vagy aliglátó ügyfélnek az ügyintézés során.

Pesti Zoltánné, az egyesület elnöke hangsúlyozta; a kezdeményezés célja, hogy úgy tudjanak és merjenek segítséget adni a kormányhivatal legforgalmasabb ügyfélszolgálatain dolgozók, hogy az valóban segítség legyen és az egyik fél számára se legyen teher. Fontos, hogy a hivatal munkatársai bele tudjanak érezni a látásukban akadályozott személyek nehézségeibe, természetességgel kezeljék őket: „ne segítsék túl” , de ne is blokkoljanak le egy fehér bottal, vagy vakvezető kutyával közlekedő láttán. A legtöbb érintett aktív közreműködéssel tud önállóan ügyintézni, egy dolog azonban elengedhetetlen, az pedig a kétoldali kommunikáció, a párbeszéd látó és sérült között. Szerencsére már számos segédeszköz könnyíti meg például egy nyomtatvány kitöltését, vagy a leírt szöveg feolvasását, de a kormányhivatalra jellemző empatikus ügyintézők nélkül nem lehet sikeres az ügyintézés. A hajlandóság eddig is megvolt és a mai alkalom után már az a fajta gyakorlatorientált tudás is, hogy érdemben tudják majd segíteni az ügyfeleket.

Kezdetben a megyeszékhelyen található kormányablakok, rehabilitációs, család- és lakástámogatási, illetve nyugdíjbiztosítási ügyekkel foglalkozó munkatársak vehettek részt a tréningen, amely az egész megyére lesz kiterjesztve a tervek szerint. Addig sem szakad meg a párbeszéd az egyesület és a hivatal között, hiszen minden javaslatot, ötletet, elképzelést szívesen fogadnak, segítve ezzel a vak, gyengén- vagy aliglátó ügyfeleket.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatalvakok és gyengénlátók