2024.04.19, Péntek
Szolnokon készülnek fel határvédelemre az önkéntes katonák
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Szolnokon készülnek fel határvédelemre az önkéntes katonák

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2020.07.21. 11:27

A jászkunsági megyeszékhely egyik alakulatánál készítik fel azokat az önkéntes katonákat, akik vállalták, hogy a déli határon teljesítenek szolgálatot. A most zajló kiképzést a megyei kormánymegbízott is meglátogatta.

Hirdetés

Terepjáró érkezik a sorompóhoz. Egyenruhások állítják meg. Közlik a sofőrrel, hogy a Magyar Honvédség határbelépési pontján van, és felszólítják, állítsa le a motort. Igazoltatják az utasokat, majd az utolsó alkatrészig átvizsgálják az autót. Megnézik, nincs-e benne robbanóanyag, kábítószer, csempészáru. – Gépjármű átvizsgálva! – hangzik, majd útjára engedik.

Mindez egyelőre nem Magyarország déli határán zajlik, hanem Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). Akik pedig az autókat mustrálják, azok önkéntes katonák, akiknek a déli határ védelmére való felkészítése folyik. Szolnokon képzik ki ugyanis mindazokat az önkéntes területvédelmi és műveleti tartalékosokat, akik vállalták, hogy részt vesznek határvédelemi feladatokban. Így ezekben a hetekben az ország minden részéről érkeznek az önkéntesek az MH BTKK-ba, hogy a nagyjából egyhetes felkészülés végeztével magukénak tudhassák azokat a speciális készségeket, amelyekre a déli határon szükségük lesz.

 

A kiképzés modulszerűen történik, az önkéntesek elméleti és gyakorlati tudást is kapnak. Vannak ismétlő elemek, és van, ami újdonság a felkészülők számára. A jelenlegi váltás felkészülését dr. Berkó Attila megyei kormánymegbízott a helyszínen figyelte meg.  A hétfői tananyagnak egy része volt csak az igazoltatás, a látogatáskor zajlott az egészségügyi felkészítés, különféle sérülések ellátása, újjáélesztés gyakorlása. De szerepel még az oktatásban személyek elfogása, lövészeti fogások elsajátítása, különféle technikai kiképzések, és a migrációs válságkezeléshez kapcsolódó különleges ismeretek.

A kormánymegbízott örömét fejezte ki az alapos és profi kiképzés kapcsán. Elmondta, hogy a hivatásos katonák munkája mellett fontos az önkéntesek szerepvállalása. Hozzátette, nagyon jó, hogy sok fiatal arc is van közöttük, hiszen ők később akár a Honvédség utánpótlását is jelenthetik.

Nem ők az első csapat, akik Szolnokon nyertek szaktudást. Az MH BTKK-ban két évtizede – ezen a néven 2004. óta – készítik fel a magyar fegyveres kontingenseket a különféle külföldi békefenntartó missziókra, emellett tartanak nemzetközi tanfolyamokat is.

A jelenleg felkészülő század a második, akik szinte teljes egészében tartalékosokból állnak, kiképzésük most kedden ér véget. Az önkéntes területvédelmi tartalékosok ezután a déli határhoz utaznak, ahol megkezdik határvédelmi szolgálatteljesítésüket.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal