2024.04.23, Kedd
Jász-Nagykun-Szolnok gazdái adták a legtöbb búzát a Magyarok Kenyeréhez
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal facebook

Jász-Nagykun-Szolnok gazdái adták a legtöbb búzát a Magyarok Kenyeréhez

kormanyhivatal.hu

2020.08.26. 14:17

A megye gazdái – több mint 600 jász, kun, Szolnok környéki és tiszazugi gazdálkodó – mintegy 127,8 tonna búzát gyűjtöttek a „Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem” kezdeményezés keretében. A járványügyi helyzet ellenére a nehéz helyzetbe került gazdák ezúttal is önzetlenül adakoztak annak érdekében, hogy idén is számos család asztalára jusson a magyarok kenyeréből.

Hirdetés

Az újjáéledésének 300. évfordulóját ünneplő Törökszentmiklóson tartott megyei ünnepségen megyei és városi vezetők, valamint a települések vezetői és a megyei gazdák is jelen voltak.

Több tucat új kenyér volt felsorakoztatva a színpad körül áldásra várva, közben népzene és néptáncosok várták a vendégeket a város főterén. Így indult ma a megyei ünnepség, amelyen Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere köszöntőjében a nemzeti összetartozás évére hivatkozva a 15 millió búzaszemet a 15 millió magyar emberhez hasonlította, majd hangsúlyozta az emberi munka gyümölcsének értékét.

Dr. Katona Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója a Nemzeti összetartozás emlékévének jelentőségét kiemelve elmondta: egy évszázada annak, hogy felszabdalták nemzetünket tekintet nélkül az itt élőkre. Mi viszont ma is ott vagyunk, ahová ezeregyszáz évvel ezelőtt eleink vezették a magyarságot; van tehát miért felemelni a tekintetünket – tette hozzá. Ma, itt, Törökszentmiklóson – szinte hajításnyira egykori országunk közepétől – elmondhatjuk, hogy mi egy olyan nemzet vagyunk, amelyet nem tudtak derékba törni semmilyen nagy erők kerekei – fogalmazott Katona Károly. Trianon óta sok honfitársunk él határainkon túl, így még nagyobb jelentőséggel bír a magyarok kenyerének hagyománya, hogy a kezdeményezésen keresztül is érezzék mindannyian nemzetünk együvé tartozását – zárta gondolatait a főigazgató.

Hubai Imre Csaba, a megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke megköszönte a gazdatársadalom széleskörű összefogását, és a nemzet megtartó erejét kiemelve úgy fogalmazott: a magyar emberek évről évre bizonyítják, hogy ez a nemzet biztató jövőképpel rendelkezik - ez a nemzet él és élni is fog!

Államalapító Szent István ünnepén búzazsákokat tartalmazó lovasszekerek vonultak fel a téren, hogy az adományozó megyei településeket jelképezve egyházi áldást kapjanak, közben pedig ünnepi műsor szórakoztatta az érdeklődőket.

Az ünnepség végén a megyei agrárkamara 5 törökszentmiklósi és 5 megyebéli gazdálkodó tevékenységét ismerte el bronz emlékplakettel. A díjazottaknak Hubai Imre Csaba, az agrárkamara megyei elnöke, Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Katona Károly főigazgató is gratulált.

 

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormánáyhivatalMagyarok Kenyere Program