2024.04.26, Péntek
Martfű önkormányzata is dolgozik az idősek otthona létrehozásán
martfu.hu

Martfű önkormányzata is dolgozik az idősek otthona létrehozásán

martfu.hu

2020.08.26. 16:24

Az önkormányzat a Mártírok úti volt iskolaépület az idősek ellátását szolgáló tereinek és funkcióinak bővítésére, az ellátás infrastrukturális feltételeinek javítására nyert pályázatot. A fejlesztéssel a volt iskolaépület földszintjén vonnak be újabb helyiségeket, elsősorban az idősek nappali szociális ellátásába, amelyek szükségesek lesznek majd az idősotthon működtetéséhez is. 

Hirdetés

A martfűi bentlakásos idősek otthona kialakítása az önkormányzat egyik nagyon fontos célja. Ha a teljes épület átalakítása megtörténik – pályázati, önkormányzati vagy egyéb külső forrásból –, és már működési engedéllyel is rendelkezik az önkormányzatunk, akkor lehet mód arra, hogy a bentlakásos idősotthon üzemeltetésére az ezzel a céllal létrejött szervezet vállalkozzon. A teljes átalakítást követően az épület egésze az idősek szolgálatában állhat, a földszinti rész elsősorban, de nem kizárólagosan nappali ellátás céljaira, az épület emeleti területén pedig lehetne az idősek bentlakásos része, az idősotthon.

A Mártírok úti volt iskolaépület az idősek ellátását szolgáló tereinek és funkcióinak bővítésére, az ellátás infrastrukturális feltételeinek javítására, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, 178 millió forint pályázati forrást nyert az önkormányzat.

Martfű Város Önkormányzata a szociális ellátórendszerben a szociális alapszolgáltatás megszervezésével és települési támogatás nyújtásával vesz részt. A szociális alapszolgáltatás feladatait a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása útján biztosítja, martfűi telephellyel. A Mártírok úti, volt iskolaépületben működik az idősek klubja és itt található a házi segítségnyújtást igénybe vevők számára nyitva álló helyiség is.

Állami finanszírozással évek óta nem építhető idősotthon, és önálló építkezés esetében sem kapható állami finanszírozás a működtetésére. Az épület jogszabályoknak megfelelő átalakítását követően, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás tagjaként, az önkormányzat igényelhet idősotthon működtetésére, fenntartására állami finanszírozást – tájékoztatott dr. Papp Antal. Városunk polgármestere szerint csak ezek után nyílhat arra lehetőség, hogy az önkormányzat együttműködjön a Margit Idősek Otthona Alapítvánnyal a bentlakásos idősotthon üzemeltetése terén, de, hogy pontosan milyen feltételekkel, az még nem teljesen kidolgozott.

Az önkormányzat elég régóta dolgozik az idősek otthona létrehozásán. A jelenlegi pályázati támogatásból megvalósuló önkormányzati beruházások, önkormányzati és alapítványi üzemeltetés esetén egyaránt komoly előrelépést jelentenek a leendő idősek otthona működésében.

forrás: martfu.hu/Herbályné Kalmár Irén

AktuálisMartfű