2024.04.19, Péntek
Szoborparkot emelnek a vízügy egykori szolnoki szakaszmérnöksége helyén
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormánáyhivatal facebook

Szoborparkot emelnek a vízügy egykori szolnoki szakaszmérnöksége helyén

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormánáyhivatal

2020.09.08. 14:13

A vízhez leginkább kötődő szentek szobrai díszítik hamarosan azt a most még üres tiszaligeti teret, ahol egykor a vízügy szolnoki szakaszmérnöksége volt. A leendő parknak – amely a vízügyi ágazatban dolgozóknak állít majd emléket – csütörtökön helyezték el az alapkövét, Szolnok szeptember 1-jei emléknapja kapcsán.

Hirdetés

A vízgazdálkodás kiemelkedő jelentőségű a Kárpát-medencében, ezért az állam hangsúlyosabb szerepet kapott a vízgazdálkodásban, és egység vízpolitikát alakított ki – fejtette ki az alapkőletételen az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője. Láng István szerint ez tette lehetővé, hogy a vízügy egy jól képzett, szakmai gerincet ad a vizek hasznosításához és a vízkárok elleni védekezéshez. A főigazgató emlékeztetett a 2000-es tiszai ciánszennyezésre, és az utána következő magyarországi rekordárvizekre és természeti fenyegetettségekre.

 

 

- Dönteni kellett, ezért 2014-re az egész vízügy egységesült a Belügyminisztériumon belül. Az ágazat modernizálása, szakképzésének megújítása, az új feladatok átvétele folyamatos. De fontos az erkölcsi megújulás is, ezért a vízhez leginkább kötődő szentek szobrai is méltó helyre kell, hogy kerüljenek – fogalmazott Láng István.

Az ivóvíztől az öntözésen át a turizmusig sok mindent kapunk vizeinktől, ezért oda kell figyelnünk, hogyan használjuk őket – hangsúlyozta a megyei kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila emlékeztetett, a vizek időről-időre vissza akarják szerezni egykori területeiket, ezért szakmai összefogásra van szükség, hogy ezzel szemben védekezni tudjunk. Hozzátette, köszönettel tartozunk a vízügyi szakembereknek, akik ezt a munkát hosszú ideje kiválóan végzik. - Lételemünk a víz. Egy fejlett társadalomban úgy kell értékeinket megvédeni, hogy közben használni is tudjuk azokat. Az emlékpark kiváló lehetőség arra, hogy visszaemlékezzünk a vízügy akkori munkájára, és meg is lehessen ismerkedni mindazzal – mondta a kormánymegbízott.

 

 

A vasút mellett a víz köré fonható Szolnok történelme. A vasút nélkül nem lehetett volna Szolnok a megye székhelye, a vasúti kocsigyártás ma is meghatározza a város gazdaságát – jelentette ki Szolnok polgármestere. Szalay Ferenc elmondta, Szolnok ugyanakkor mindig is a Tiszából élt, és a 2000-es árvíz egyik jó hozadéka a mai napig tartó bizalom és együttműködés a helyiek között.

Folyamatban van Szent László királynak a vízügy védőszentjévé nyilvánítása – közölte a közfoglalkoztatási és vízügyi államtitkár. Hoffmann Imre elmondta: a királyt, valamint Szent Kristófot és Nepomuki Szent Jánost – mint a vízhez köthető szenteket – ábrázoló szobrokat Czupp Pál kunhegyesi fafaragómester fogja elkészíteni. – Az a hely, ahova az emlékpark kerül, sokunk számára nagy érzelmi töltésű. A vízügyi ágazatnak fontos, hogy legyen egy emlékparkja, hiszen a vízügyi szakemberek közössége nagyon elkötelezett az árvízvédelem és vízügyi igazgatás iránt – húzta alá.

Kállai Mária, a térség parlamenti képviselője Szent László király emlékét méltatta.

Aktuálisvízügy szolnoki szakaszmérnökségszoborpark