2024.04.26, Péntek
Tűzoltásvezetőket képeztek Szolnokon
katasztrofavedelem.hu

Tűzoltásvezetőket képeztek Szolnokon

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.06.02. 13:34

Az előadásokon esettanulmányokat dolgoztak fel, és szóba kerültek azok az eljárások, amelyek váratlan helyzeteket hoztak, és rendkívüli megoldásokat igényeltek.

Hirdetés

Több mint százan vettek részt azon a szolnoki képzésen, amelyen a tűzoltásvezetők osztották meg egymással tapasztalataikat. 

A szolnoki képzést Kovács Krisztián tű. alezredes, tűzoltósági főfelügyelő kezdeményezte, a megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói vettek részt rajta. Megnyitóján Matuska Zoltán tű. ezredes, megyei igazgató azt hangsúlyozta, hogy fontos feltétel a döntéshozatalnál a magabiztosság és tudás, tapasztalat, ugyanakkor ezen a területen minden döntésnek súlya van, és minden mulasztás következményekkel jár. Itt mindenki vezető, mondta az igazgató, vezetővé válik akkor, amikor egy rábízott egységet feladattal lát el, célokat határoz meg, hogy életet értéket mentsen. Ugyanakkor nem tekinthető vezetőnek az, aki nem képes a döntéseinek a következményeivel megbírkózni, nem képes felelősséget vállalni, vagy a rábízott feladatot a lehető legjobb tudása szerint megoldani. Fontos az ambíció, hangsúlyozta az igazgató, atekinteteben, hogy igényesnek kell lenni az önképzésre, az önfejlesztésre.

Egy-egy ilyen fórum alkalmat teremt a jó gyakorlatok megismerésére és a hibák átbeszélésre. Éppen ezekről az esetleges hibákról is beszélt Vagner Ferenc tű. alezredes, a BM OKF Mobil Ellenőrzési Osztályának vezetője, aki kitért a gyakorlatokon szerzett tapasztalatokra, képekkel, esettanulmányokkal illusztrált előadása további kérdéseket vetett fel, és jó alapja volt a szakmai konzultációnak.  Az egésznapos képzésen, melyet a szolnoki Jendrassik György Gépipari Szakközépiskolában tartottak, számtalan megélt helyzetet elemeztek a résztvevők. "A cél, akárhonnan is közelítjük meg, mindenképpen az, hogy egyetlen emberi élet se vesszen oda, ha képesek vagyunk megmenteni azt", zárta be a képzést a főfelügyelő.

Helyi hírekSzolnokJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságTűzoltásvezetőtűzoltásvezető képzés