2024.07.25, Csütörtök

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Egy szolnoki család életét mentette meg a szén-monoxid-érzékelő

2022.01.02

Helyi hírek

Négy ember menekült meg a gyilkos gáztól.

Biogázüzemeknek tart szakmai felkészítőt a katasztrófavédelem

2019.12.04

Helyi hírek

A SEVESO III. Irányelvhez kapcsolódóan megváltozott üzemeltetői kötelezettségek teljesítésének elősegítése érdekében szakmai napot szervez a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a biogáz előállításával és felhasználásával foglalkozó hazai vállalkozások számára december 11-én.

Önkénteseket minősítettek újra Tiszafüreden

2019.09.09

Aktuális

Az önkéntes mentőcsoportoknak rendszeres időközönként minősítő gyakorlaton kell bebizonyítaniuk, hogy egy káresemény során képesek szakszerű segítséget nyújtani a hivatásos állomány tagjainak. Egy ilyen nagyszabású gyakorlatra került sor Tiszafüreden, közel százharminc fő részvételével.

Zajlik az aratás – előzzük meg a mezőgazdaságot érintő tüzeket!

2019.07.08

Aktuális

Ha nyár, akkor aratás: a betakarítási munkálatok idején számos hír szól arról, hogy tűz keletkezett egy-egy mezőgazdasági gépben, meggyulladt a gabonatábla, vagy éppen a tarló. Ezek a tüzek némi elővigyázatossággal, az előírások betartásával megelőzhetőek.

Felhőszakadás után autók merültek el az esővízben Szolnokon

2019.06.21

Helyi hírek

Felhőszakadás után három személygépkocsi merült el az esővízben szerda este egy szolnoki aluljáróban, az autók tetejére menekült utasokat a tűzoltók helyezték biztonságba.

Kiváló sporteredményéért díjaztak egy mezőtúri tűzoltót

2019.02.09

Helyi hírek

Január utolsó napján tartották meg a Belügyminisztérium és a rendvédelmi szervek 2018. évi országos pontszerző bajnokságának eredményhirdetését Budapesten, a Rendőrségi Igazgatási Központban.

Most már jöhet a tél!

2018.11.11

A rendkívüli téli időjárással kapcsolatos felkészülésről tartott tájékoztatót november 8-án több más szervezet – köztük a katasztrófavédelem – részvételével a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága a szolnoki üzemmérnökségén.

Ismét bizonyítottak a szolnok megyei tűzoltók

2018.08.28

Az elmúlt hétvégén a Vas megyei Bükfürdőn gyűltek össze az ország legerősebb tűzoltói, akik a Toughest Firefighter Alive (TFA) elnevezésű megmérettetésen feszegették saját határaikat. Jász-Nagykun-Szolnok megye legerősebb tűzoltói is részt vettek a kétnapos eseményen, és mind egyéniben, mind pedig csapatban szép eredményekkel tértek haza.

Óránként adott munkát a tűzoltóknak a keddi vihar

2018.06.14

Kíméletlenül csapott le az országra kedd éjszaka a vihar. Szerdán egész nap bejelentések sora érkezett a katasztrófavédelem tevékenységirányítási központjába. A számottevő mennyiségű eső mellett a szél okozta a legtöbb fennakadást. Szerencsére azonban emberek sehol sem sérültek meg.

Művészeti különdíj vándorolt Szajolba

2018.06.07

Májusban zajlott le az Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázatának eredményhirdetése. Jász-Nagykun-Szolnok megye minden kirendeltségéből érkeztek pályaművek, összesen körülbelül kétszáz. Ezek között rajzok, versek, mesék, diorámák, sőt, még egy plakát is szerepelt.

A legkeményebb tűzoltók Szolnokon vannak

2018.05.27

Ausztriában rendezték meg május 19-én a tűzoltók egyik legnagyobb presztízsű erőfelmérőjét, a Toughest Firefighter Alive (TFA) versenyt. A szolnoki lánglovagok eredményeikkel az utóbbi években komoly elismertséget vívtak ki a nemzetközi mezőnyben, és teljesítményükkel ebben az évben sem vallottak szégyent.

Megnyílnak a laktanyák kapui

2018.05.15

Idén is nyílt nappal várja a kicsiket és a nagyokat a katasztrófavédelem gyermeknap alkalmából.

Érdemei elismeréséül Érdemjel Kiss Lajos őrnagynak

2018.04.23

Szent Flórián érdemjellel a munkájukat huzamos időn keresztül kiválóan végző, a közösség elé példaképül állítható személyeket ismernek el.

Véget értek az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny helyi fordulói

2018.04.12

Megvan az a 10 csapat, akik versenybe szállnak a pénteki megyei fordulóban az országos döntőbe való továbbjutásért.

Marad a télies időjárás

2018.03.19

Jász-Nagykun Szolnok megyében jelenleg elsőfokú riasztás van érvényben, gyenge hófúvás veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérsékelte a figyelmeztetéseket és riasztásokat.

Békésen telt a megyében a szilveszter

2020.01.02

Helyi hírek

Néhány káresemény adott munkát a tűzoltóknak a szilveszteri ünnepi időszakban, 31-én és 1-jén összesen 9 helyszínre riasztották a megye tűzoltóit.

A lakóépületek biztonságáról

2019.11.07

Helyi hírek

Az előző évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is megrendezi a „Társasházak napja” rendezvénysorozatot. November elején az ország 65 katasztrófavédelmi kirendeltségén várják a tűzmegelőzési hatósági szakemberek a társasházak lakóit, üzemeltetőit a tűzbiztonsággal kapcsolatos információkkal. A rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek részletekbe menő tájékoztatást kapjanak az őket érintő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel növelve a lakóépületek biztonságát. A szakemberek ismertetik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat társasházakat, lakóközösségeket érintő, 2020 januárjában hatályba lépő változásait is.

Új vízszállító járművet kapott Jász-Nagykun-Szolnok megye

2019.07.16

Aktuális

A duplafülkés vízszállító gépjármű alkalmas arra, hogy vízszegény területeken biztosítsa a gépjárműfecskendők vízutánpótlását, használható egy teljes raj szállítására, de önálló beavatkozó járműként is bevethető az általános tűzoltási és az erdőtüzes oltási feladatok során.

Sokan voltak kíváncsiak a légoltalmi kiállításra

2019.06.27

Helyi hírek

Szombaton volt a Múzeumok Éjszakája, ahol a látogatók az éj leple alatt járhatták be a különböző gyűjtemények rejtelmeit. Ebből az alkalomból a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség szolnoki tárlata is megnyitotta kapuját, amelyen számos érdeklődő be is lépett.

Téli sportokban is jók a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tűzoltók

2019.02.15

Aktuális

Már évek óta hagyomány, hogy télen Kékestetőn összegyűlik több mint száz tűzoltó, hogy síelésben és terepfutásban mérjék meg magukat. Így történt ez idén február 7-én is: az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyönyörű, verőfényes időben tartotta meg a 2019. évi Tűzoltó Si- és Téli Terepfutó Versenyt.

Veszélyes is lehet az adventi gyertya lángja

2018.12.05

December másodikán kellett meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorúkon. Az ünnepvárás meghittségét jelképező gyertyaláng azonban baj forrása is lehet, ám a problémák kellő odafigyeléssel megelőzhetők.

Sikeres volt a Társasházak Napja

2018.11.09

Jász-Nagykun-Szolnok megye valamennyi katasztrófavédelmi kirendeltségén - köztük a szolnokiban – idén november 6-8-ig rendezték meg a Társasházak-napja című rendezvénysorozatot.

Nem múlt el nyomtalanul a vihar Szolnokon

2018.08.15

Erős széllel és esővel csapott le kedd reggel a vihar Szolnokra. A katasztrófavédelem műveletirányításához két óra alatt összesen öt bejelentés érkezett, szerencsére sehol sem sérült meg senki.

Szolnoki tűzoltók ismerkedtek a mobil laborral

2018.06.11

Ha egy eseménynél feltűnik a katasztrófavédelmi mobil labor (KML), az azt jelenti, hogy veszélyes anyag szabadult el, vagy a radioaktivitás lehetősége sincs kizárva. Szerencsére ilyen esetek ritkán fordulnak elő, és a szolnoki tűzoltók is ritkán találkoznak a KML járművével éles helyzetben.

Kezdődik az aratás – figyeljünk a tűzvédelemre

2018.06.06

Hamarosan elkezdődik a szántóföldeken a növények betakarítása. A nyáron tapasztalható hőség, a szárazság és az éghető anyagok nagy mennyisége fokozott tűzveszélyt teremt, így a mezőgazdasági dolgozóknak különösképpen oda kell figyelniük a tűzvédelmi szabályok betartására.

Nagyobb károkat is okozott a vihar Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2018.05.25

Összesen négy helyen kellett beavatkoznia a megye tűzoltóinak a csütörtöki vihar miatt.

Ünnepség a jászságban tűzoltó nap alkalmából

2018.05.04

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje, megtestesíti mindazokat az eszméket, a segítségnyújtás akaratát, a bátorságot, a hősiességet és a bajtársiasságot, amelyek nélkül elképzelhetetlen ez a hivatás.

Halmozták a sikereket a szolnoki tűzoltók

2018.04.22

Aktuális

Az év tűzoltósága, a szakmai verseny győztese,a legjobb tűzoltó, a legjobb gépjárművezető, mind mind a Szolnoki Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományának elismerése.

4 új Rába-Heros Aquadux X-4000 típusú tűzoltójármű áll készenlétben Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2018.04.10

Újabb tíz, hazai gyártású Rába-Heros Aquadux X-4000 típusú tűzoltójárművet adtak át április hatodikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Ezekkel együtt már száz új jármű teljesít szolgálatot a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon országszerte.

Az idén is lesz alkotói pályázat

2018.03.08

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2018-ban is alkotói pályázatot hirdet óvodások és iskolások részére. A műveket május 3-ig kell eljuttatni a megyei, fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóságokra.