2024.04.25, Csütörtök
Sokan voltak kíváncsiak a légoltalmi kiállításra

Sokan voltak kíváncsiak a légoltalmi kiállításra

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2019.06.27. 18:45

Szombaton volt a Múzeumok Éjszakája, ahol a látogatók az éj leple alatt járhatták be a különböző gyűjtemények rejtelmeit. Ebből az alkalomból a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség szolnoki tárlata is megnyitotta kapuját, amelyen számos érdeklődő be is lépett.

Hirdetés

A tárlatra szombaton késő délutántól egészen vasárnap hajnalig közel ötszázan voltak kíváncsiak, köztük egy Németországból érkezett, létesítményi tűzoltókból álló csoport is. Látnivalóból pedig akadt bőven.

A bejáratnál egy kisebb kiállítás fogadta az érdeklődőket, amely a szolnoki B. Nagy Pálról, az 1968-as mexikóvárosi olimpián aranyérmes magyar férfi párbajtőrcsapat tagjáról emlékezett meg. Ezután további érdekességek tárultak fel az egykori óvóhelyen: meg lehetett tekinteni a létesítmény gigászi, dízelüzemű áramfejlesztőjét; multimédiás eszközökön lehetett nyomon követni, hogyan terjedt a radioaktív sugárzás a csernobili és a fukusimai atomerőmű katasztrófáját követően, és önálló standdal jelentkezett a Területi Tűzmegelőzési Bizottság is. Aki kedvet érzett hozzá, gázálarcot, illetve egyenruhát is felpróbálhatott. A tárlatvezetők az óvóhely egykori rendeltetéséről, illetve különféle polgári védelmi ismeretekről és eszközökről adtak felvilágosítást.

Eközben az épület előtti területen a katasztrófavédelemé volt a főszerep, a látogatók megismerkedhettek a katasztrófavédelmi mobil laboron elhelyezett eszközökkel, a gépjárműben pedig üléspróbát is vehettek. Mindemellett Szolnokról egy gépjárműfecskendő is érkezett, azt is nagy érdeklődés övezte, főképp a gyerekek részéről.

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságmúzeumok éjszakája