2024.03.28, Csütörtök

Veszélyes is lehet az adventi gyertya lángja

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.12.05. 10:13

December másodikán kellett meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorúkon. Az ünnepvárás meghittségét jelképező gyertyaláng azonban baj forrása is lehet, ám a problémák kellő odafigyeléssel megelőzhetők.

Hirdetés

A decemberben keletkező lakástüzek egy részét az adventi koszorúkon lévő gyertyák lángja okozza. A gondok a legtöbb esetben abból adódnak, hogy a koszorút éghető anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig ezeken keresztül átterjednek a lakás többi részére. Több esetben azt sem veszik számításba az emberek, hogy a koszorúk alapja is gyúlékony anyagokból készül, ami szintén veszélyforrás lehet.

Néhány tanács megfogadásával azonban elkerülhetőek a káresemények. Az adventi koszorúk elhelyezésénél figyelni kell arra, hogy ne legyen a közelükben éghető anyag. A gyertyák és mécsesek alatt mindig legyen valamilyen tűzálló anyagból készült alátét, ezzel megakadályozható, hogy a lángok átforrósítsák környezetüket. Fontos figyelni arra is, hogy a koszorúk, mécsesek stabil helyen legyenek, mert így nem tudnak eldőlni vagy leesni.

Ami viszont a legfontosabb, az égő gyertya vagy mécses soha ne maradjon felügyelet nélkül, a helyiségből történő távozást megelőzően minden lángot el kell fújni.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságadventi gyertyagyertyaláng