2024.04.20, Szombat

Kezdődik az aratás – figyeljünk a tűzvédelemre

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.06.06. 16:43

Hamarosan elkezdődik a szántóföldeken a növények betakarítása. A nyáron tapasztalható hőség, a szárazság és az éghető anyagok nagy mennyisége fokozott tűzveszélyt teremt, így a mezőgazdasági dolgozóknak különösképpen oda kell figyelniük a tűzvédelmi szabályok betartására.

Hirdetés

Az első intézkedéseket már a munkálatok előtt meg kell tenni, a katasztrófavédelem ugyanis várja a gazdálkodók hívását a gépek műszaki ellenőrzésére. Az ötnél több mezőgazdasági járművet érintő átvizsgálás tervezett időpontját tíz nappal előbb be kell jelenteni a tűzvédelmi hatóságnak.

Gabonatáblán, szérűn és rostnövénytárolóban nem lehet olyan munkálatokat végezni a gépeken, amelyek nyílt láng használatával vagy az üzemanyag elfolyásával járhatnak. Amikor munkaszünet van, a járműveket a terménytől, tarlótól és kazaltól legalább tizenöt méter távolságra kell leparkolni.

A kalászos növények betakarítását a közút és vasútvonal mentén kell először elvégezni. Fontos, hogy gabonatáblán dohányozni még a járművek vezetőfülkéjében is tilos! A learatott terményt, szalmát a vasútállomás száz méteres környezetéből el kell távolítani, illetve legalább három méteres védőszántást kell alkalmazni. Nem mindegy a kazal, szérű és rostnövénytároló elhelyezkedése sem: ezeket robbanásveszélyes anyagok tárolására vagy forgalmazására használt épületektől kétszáz; egyéb építményektől száz; közúttól, erdőtől vagy lábon álló gabonától huszonöt; nagyfeszültségű föld feletti villamosvezeték esetében a legfelső villamosvezetéktől legalább húsz méter tűztávolságra kell elhelyezni.

Berendezéssel történő terményszárítás esetén a tűzvédelmi szabályok betartásáért, illetve a gép folyamatos ellenőrzéséért az üzemeltető és a kezelő személyzet a felelős.

AktuálismezőgazdaságtűzvédelemJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságaratás