2020.01.24, Péntek

mezőgazdaság

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

2019.08.15

Aktuális

Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tesztelik a kukoricát

2019.05.13

Gazdaság

Az idei évben a kísérleteket az ország tíz helyszínén – Abaújszántón, Újfehértón, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Szombathelyen, Székkutason, Eszterágpusztán, Tordason, Jánoshalmán, valamint Mezőhegyesen – indították el, hogy földrajzilag és egymástól eltérő termőhelyi adottságok között is tesztelhessék az egyes fajtákat.

Lesz keresnivalója az IT-fejlesztőknek a földeken

2019.03.09

Aktuális

A mezőgazdaság legtöbb területén kézzelfogható hatékonyságjavulást hoz az informatikai megoldások alkalmazása, ahol pedig kevésbé, ott a szemlélet elsajátítása céljából érdemes már most is áldozni rá – állapították meg az agrárium termelői és rendszerbeszállítói oldaláról érkező szakemberek a Codecool Programozóiskola Meetupján.

Új csarnokkal bővít a szolnoki mezőgazdasági gépgyártó

2018.12.01

Helyi hírek

A bálázógépeket gyártó McHale Hungária félmilliárd forintos forrást nyert a fejlesztéshez.

Alacsonyabb lehet idén a globális búzatermés

2018.06.08

Gazdaság

A hatalmas átmenőkészletek miatt jelentős drágulás nem várható.

Jó állapotban teleltek át az őszi vetések

2018.04.17

Aktuális

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterületének 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.

Idén is komoly mezőgazdasági károkat okozhat a hektikus időjárás

2018.02.07

Gazdaság

Jász-Nagykun-Szolnok megyének is komoly jégkárokkal kellett szembenéznie: ezeken a területeken is igen jelentős, 50 millió forintot meghaladó kifizetések történtek.

A Jászság és a Nagykunság ízeit is bemutatják az idei OMÉK-on

2017.09.21

Gazdaság

2017-ben szeptember 20-24. között rendezik meg a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A folyamatos fejlesztésben rejlik a Szatmári cégcsoport sikerének titka

2017.09.15

Gazdaság

Erről Tóth-Kása Attila, a Szatmári Malom Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta az MTI-t csütörtökön, Jászberényben.

Rekordévhez gratulált a szolnoki Gazdafórumon a gazdáknak Fazekas Sándor

2017.03.04

Gazdaság

A NAK Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörök Szövetsége közösen Gazdafórum című rendezvényt tartott március 3-án, amelyen az agrártárca vezetője aktuális mezőgazdasági témákról adott tájékoztatást.

Az agrárium erősödésével a mezőgazdasági szakmák is felértékelődnek

2018.03.05

Gazdaság

A szakmák presztizsének visszaállításáról, a szakmunkások megbecsüléséről, a biztosabb megélhetést nyújtó bérekről, az egységes agrárszakképző hálózat további fejlesztésének szükségességéről is beszélt köszöntőjében Fazekas Sándor „A Jövő szakképzése – a szakképzés jövője II.” elnevezésű konferencián.

Jász-Nagykun-Szolnok megye áprilisi növény-egészségügyi helyzetképe

2016.05.10

Gazdaság

Jász-Nagykun-Szolnok megye növény-egészségügyi helyzetkép.

Egyre csak ázunk, a belvízzel gond lehet

2016.02.16

Aktuális

A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

2019.06.20

Aktuális

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított, a Dunától keletre azonban a nagy mennyiségű eső miatt intenzívebb növényvédelemre, így magasabb költségekre számíthatnak a termesztők.

Életmentő csapadék érkezett a növényeknek

2019.04.30

Aktuális

A növények számára életmentő csapadék érkezett a napokban, de továbbra is sokfelé száraz a talajok felső rétege, amin az egész hétre jellemző csapadékos időjárás javíthat - írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az EP ösztönzi a víz újrahasznosítását a mezőgazdaságban

2019.02.13

Aktuális

Mivel egyre nagyobb nyomás nehezedik az európai vízkészletre, a mezőgazdaságban öntözésre használható, visszanyert víz minőségi minimumfeltételeit, valamint a visszanyert vizet előállítók kötelezettségeit rögzítő jogszabálytervezetet hagyott jóvá az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.

Népszerűek a vidékfejlesztési pályázatok

2018.07.05

Gazdaság

A Vidékfejlesztési programban újabb 21 milliárd forint felhasználásáról született döntés.

Kezdődik az aratás – figyeljünk a tűzvédelemre

2018.06.06

Aktuális

Hamarosan elkezdődik a szántóföldeken a növények betakarítása. A nyáron tapasztalható hőség, a szárazság és az éghető anyagok nagy mennyisége fokozott tűzveszélyt teremt, így a mezőgazdasági dolgozóknak különösképpen oda kell figyelniük a tűzvédelmi szabályok betartására.

Nem ártott meg a vetésnek a fagy

2018.03.09

Gazdaság

Károk nélkül teleltek át a vetések, a gabonaárak pedig közelítenek a termelők által elvárt szinthez – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

A gazdák aggódnak a túlságosan enyhe időjárás miatt

2018.01.08

Aktuális

A napok óta tartó tavaszias időjárás miatt aggódnak a gazdák, mivel rügyeznek a fák, és ha továbbra is ilyen meleg lesz, majd erős lehűlés következik, komoly károkkal kell számolniuk.

Nagyszabású fejlesztést tervez jövőre a Nagykun-Hús Kft.

2017.09.15

Gazdaság

A kunhegyesi húsnagykereskedő cégnél 2018-ban növelni szeretnék mind a vágókapacitást, mind pedig a készítménygyártás volumenét.

Nem kell Japánba utazni a cseresznyevirágzáshoz

2017.04.13

Kitekintő

Ezen hétvégén fagyűző szertartással, faöleléssel, énekkel és tánccal ünneplik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben található cseresznyefák virágba borulását.

Komoly károkat okozott a megye számos településén a jégeső

2016.08.09

Gazdaság

A szélsőséges időjárás a kertészeti ágazatban átlagosan 5-10 százalékos kárt okozott .

Megjelent a Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívása

2016.05.12

Aktuális

A Vidékfejlesztési Program keretében a korábbi összeg többszöröse áll a magyar gazdálkodók rendelkezésére az öntözött területek növelését célzó fejlesztések uniós forrásból való finanszírozására.

Megújult a kenderesi Mezőgazdasági Szakiskola energetikája

2016.04.04

Gazdaság

Energetikai korszerűsítés adott át a földművelésügyi miniszter Kenderesen a Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban.