2024.06.13, Csütörtök

mezőgazdaság

Agrometeorológia: a repcének kellene a csapadék

2023.09.14

Országos hírek

Az elmúlt napok száraz, meleg időjárása az érésben lévő kapás növények számára ideális volt, ugyanakkor jelentősen kiszárította a felszínközeli talajréteget, pedig a repce csírázásához, optimális korai fejlődéséhez ennél jóval több nedvességre lenne szükség - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Ez az eső nagyon kellett a Tiszántúlnak, így már országszerte jó a helyzet

2023.06.08

Országos hírek

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a hőmérséklet is megfelelő. A kukoricát és a napraforgót épp jókor érte a csapadék.

Rendkívüli intézkedésekkel segítik az aszálykár sújtotta termelőket

2022.08.09

Országos hírek

A mezőgazdasági ágazat mellett az erdőgazdálkodók, és halgazdálkodók számára is elérhetővé válik az intézkedés. 2022. szeptember 15-ig kell nyilatkozni.

Korszerű mezőgazdasági laborépületet és klímaházat építettek Törökszentmiklóson

2021.12.06

Helyi hírek

A kutatásba bevont növények, az új technológiák és módszerek mindegyike a Pannon régió növényei genetikai állományának megőrzését és fenntartását hivatottak szolgálni.

Az állatvásárlást és az eszközbeszerzést is fedezhetik a termelők ebből a forrásból

2021.06.04

Országos hírek

Eddig 1300 pályázó kapott támogató okiratot, több mint 9 milliárd forint támogatást elnyerve - most újabb keret nyílt meg.

Április 20-ig ismét lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek támogatására

2021.04.08

Országos hírek

Eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra vagy üzemfejlesztésre kaphatnak forrást mezőgazdasági kisüzemek.

Kedvez az időjárás a szántóföldi munkáknak

2021.03.24

Aktuális

Az éjszakai fagyok a szántóföldi növénykultúrákat nem károsították jelentős mértékben, a csapadékszegény időjárásának köszönhetően a belvíz is visszahúzódott.

Bővítette kapacitását a szolnoki mezőgazdasági gépgyártó

2020.02.10

Helyi hírek

Az uniós támogatással megvalósult projektben a gyártócsarnok bővítése mellett megépült egy porfestő üzem is.

Közel ezer település mezőgazdasági útjait fejleszti egy program

2019.09.12

Országos hírek

Hajdúnánáson tíz agrárvállalkozás munkáját teszi könnyebbé a most átadott bekötő út.

A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

2019.06.20

Aktuális

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított, a Dunától keletre azonban a nagy mennyiségű eső miatt intenzívebb növényvédelemre, így magasabb költségekre számíthatnak a termesztők.

Életmentő csapadék érkezett a növényeknek

2019.04.30

Aktuális

A növények számára életmentő csapadék érkezett a napokban, de továbbra is sokfelé száraz a talajok felső rétege, amin az egész hétre jellemző csapadékos időjárás javíthat - írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az EP ösztönzi a víz újrahasznosítását a mezőgazdaságban

2019.02.13

Aktuális

Mivel egyre nagyobb nyomás nehezedik az európai vízkészletre, a mezőgazdaságban öntözésre használható, visszanyert víz minőségi minimumfeltételeit, valamint a visszanyert vizet előállítók kötelezettségeit rögzítő jogszabálytervezetet hagyott jóvá az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.

Népszerűek a vidékfejlesztési pályázatok

2018.07.05

A Vidékfejlesztési programban újabb 21 milliárd forint felhasználásáról született döntés.

Kezdődik az aratás – figyeljünk a tűzvédelemre

2018.06.06

Hamarosan elkezdődik a szántóföldeken a növények betakarítása. A nyáron tapasztalható hőség, a szárazság és az éghető anyagok nagy mennyisége fokozott tűzveszélyt teremt, így a mezőgazdasági dolgozóknak különösképpen oda kell figyelniük a tűzvédelmi szabályok betartására.

Nem ártott meg a vetésnek a fagy

2018.03.09

Károk nélkül teleltek át a vetések, a gabonaárak pedig közelítenek a termelők által elvárt szinthez – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Országszerte zajlanak a nyári betakarítási munkálatok

2023.07.12

Országos hírek

Fennakadás nélkül zajlanak a nyári betakarítási munkálatok a földeken, az aratás közepén vagyunk - közölte az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárcavezető.

Őshonos magyar halfajok tenyésztését tökéletesítették

2022.08.10

Országos hírek

Három őshonos  magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezte el csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatással az ország vezető mezőgazdasági kutatóintézményeit magában foglaló konzorcium - közölte Horváth Ákos projektvezető szerdán az MTI-vel.

Megkezdődött Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági területeinek átfogó ellenőrzése

2022.05.21

Helyi hírek

A kormányhivatal Földhivatali Főosztályának munkatársai megkezdték a 2022. évi határszemlét. Az ide vonatkozó törvény értelmében a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani, vagy megakadályozni a gyomnövények megtelepedését. Többek között ezt ellenőrzik a hivatal munkatársai a következő hónapokban.

Befejeződtek az őszi betakarítási és vetési munkák Magyarországon

2021.11.24

Országos hírek

A nehézségek ellenére az idei betakarítási és vetési munkák sikeresek, az ország ellátása biztosított a 2022. évi termés megérkezéséig.

Újra lehet pályázni a Magyar Tájdíjra

2021.04.12

Országos hírek

Az elismerés a magyar táj védelme és kezelése érdekében tevékenykedő szervezetek részére adományozható.

Itt a tavasz, megjelentek a munkagépek az utakon

2021.03.30

Aktuális

Kérjük, fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ajánlásait.

Svájci cég épített rekordnagyságú vetőmag-kutatóközpontot az Alföldön

2020.06.26

Aktuális

Mintegy 1,5 milliárd forintos beruházás készült el Mezőtúron.

A természettel összhangban levő tanyákat díjazza ez a pályázat

2019.12.03

Aktuális

A meghirdetett kategóriák első három helyezettje pénzjutalomban részesül, amely a tanyagazdaság további fejlesztésére használható fel.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

2019.08.15

Aktuális

Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tesztelik a kukoricát

2019.05.13

Gazdaság

Az idei évben a kísérleteket az ország tíz helyszínén – Abaújszántón, Újfehértón, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Szombathelyen, Székkutason, Eszterágpusztán, Tordason, Jánoshalmán, valamint Mezőhegyesen – indították el, hogy földrajzilag és egymástól eltérő termőhelyi adottságok között is tesztelhessék az egyes fajtákat.

Lesz keresnivalója az IT-fejlesztőknek a földeken

2019.03.09

Aktuális

A mezőgazdaság legtöbb területén kézzelfogható hatékonyságjavulást hoz az informatikai megoldások alkalmazása, ahol pedig kevésbé, ott a szemlélet elsajátítása céljából érdemes már most is áldozni rá – állapították meg az agrárium termelői és rendszerbeszállítói oldaláról érkező szakemberek a Codecool Programozóiskola Meetupján.

Új csarnokkal bővít a szolnoki mezőgazdasági gépgyártó

2018.12.01

A bálázógépeket gyártó McHale Hungária félmilliárd forintos forrást nyert a fejlesztéshez.

Alacsonyabb lehet idén a globális búzatermés

2018.06.08

A hatalmas átmenőkészletek miatt jelentős drágulás nem várható.

Jó állapotban teleltek át az őszi vetések

2018.04.17

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterületének 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.

Idén is komoly mezőgazdasági károkat okozhat a hektikus időjárás

2018.02.07

Jász-Nagykun-Szolnok megyének is komoly jégkárokkal kellett szembenéznie: ezeken a területeken is igen jelentős, 50 millió forintot meghaladó kifizetések történtek.