2024.04.27, Szombat
Agrometeorológia: a repcének kellene a csapadék
Illusztráció, unsplash.com

Agrometeorológia: a repcének kellene a csapadék

MTI

2023.09.14. 16:25

Az elmúlt napok száraz, meleg időjárása az érésben lévő kapás növények számára ideális volt, ugyanakkor jelentősen kiszárította a felszínközeli talajréteget, pedig a repce csírázásához, optimális korai fejlődéséhez ennél jóval több nedvességre lenne szükség - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Hirdetés

Kifejtették: az elmúlt tíz nap napsütésben gazdag, csapadékmentes, meleg időjárását egy szerdán este érkezett hidegfront törte meg, amelyből számottevő, 5-20 milliméter csapadék csütörtök reggelig csak az északnyugati országrészben hullott.

Az elmúlt 30 napban lehullott csapadék mennyisége - néhány nagyobb felhőszakadás által érintett folt kivételével - az ország nagy részén jóval elmarad az ilyenkor szokásostól, sokfelé a sokéves átlag fele sem esett.

A talaj felszínközeli rétege sokat száradt az augusztus végi, szeptember eleji esők óta

A hónap elején még kimondottan jó vízellátottságú volt, mostanra azonban az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén többfelé kritikusan szárazzá vált a talaj, és a középső és mélyebb rétegek is csak kevés nedvességet tartalmaznak.

A hőmérséklet az elmúlt napokban 4-5 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, napközben országszerte 30 Celsius-fok fölötti csúcsértékek voltak jellemzők. Hozzátették: a kukorica és a napraforgó érésének igen jót tett a szeptember első felét jellemző napos, száraz, meleg idő, csapadékra ezeknek a növényeknek ilyenkor már nincs szükségük.

A kukorica egyre többfelé a teljes érés fázisában jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat. A napraforgó is a növényszáradás fázisában van, mindkét növényre jellemzőek a jól fejlett állományok.

Az őszi káposztarepce vetése még tart, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban egyre jobban kiszáradt a talaj, főként az Alföldön lenne szükség kiadós csapadékra - jegyezték meg.

A hét további részében kissé változékonyabbra fordul az időjárás, az elmúlt időszakhoz képest több lesz a felhő, de hideg továbbra sem várható, és nagyrészt ismét száraz idő lesz a jellemző. A hőmérséklet a hétvégétől emelkedni kezd, és ismét 30 fok körüli vagy kevéssel az alatti értékek várhatók napközben. Újabb hidegfront jövő kedden érkezik, kiadósabb, országos csapadék azonban akkor sem valószínű.

Országos hírekmezőgazdaságOrszágos Meteorológiai Szolgálatrepceagrometeorológia