2024.05.05, Vasárnap
Megkezdődött Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági területeinek átfogó ellenőrzése
Illusztráció, unsplash.com

Megkezdődött Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági területeinek átfogó ellenőrzése

JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

2022.05.21. 10:00

A kormányhivatal Földhivatali Főosztályának munkatársai megkezdték a 2022. évi határszemlét. Az ide vonatkozó törvény értelmében a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani, vagy megakadályozni a gyomnövények megtelepedését. Többek között ezt ellenőrzik a hivatal munkatársai a következő hónapokban.

A határszemle ellenőrzések során elsősorban a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvényben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését vizsgálják. A törvény rendelkezései arra kötelezik a földhasználót, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsa, vagy termelés folytatása nélkül - a talajvédelmi előírások betartása mellett – megakadályozza a gyomnövények megtelepedését és terjedését - olvasható a kormányhivatal honapján.

A határszemle alapvető célja a termőföldek termőképességének fenntartása, valamint a gyomnövényekkel borított hasznosítatlan területek csökkentése.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya Jászkisér, Jászjákóhalma, Kenderes, Tiszaörs, Tiszafüred, Kengyel, Kuncsorba, Tiszaföldvár, Tiszainoka, Mezőtúr, Mesterszállás, és Tiszasüly települések külterületén végez fokozottabb ellenőrzést. Erről a hivatal tájékoztatta az érintett települések jegyzőit, illetve a társhatóságokat is.

Amennyiben a Földhivatali Osztályok a határszemle során hatáskörükbe tartozó szabálytalanságot találnak, eljárást indítanak. A hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után.

A határszemle a következő hónapokban a parlagfű elleni hatósági védekezés helyszíni ellenőrzési munkáival együtt folytatódik.

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatalmezőgazdaság