2024.04.19, Péntek
Az év kiállítása lett a Vízeum
kotivizig.hu

Az év kiállítása lett a Vízeum

kotivizig.hu

2020.10.29. 11:41

Sok kép, sok film, animáció, kevés szöveg – ez jellemzi az új kiállítást, ahol a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tevékenysége is több elemben megjelenik.

Hirdetés

A 2 millió forint feletti bekerülési költségű kiállítás kategóriában az esztergomi Duna Múzeum új állandó kiállítása, a Vízeum nyerte "Az év kiállítása" kitüntető címet, amely a korábbi kiállítás értékeinek megőrzésével, a víz és az ember sokoldalú kapcsolatáról a felnőtt és a gyermek látogatók számára egyaránt élményszerű áttekintést nyújt.

 

Az évente adományozott Az év kiállítása díjat a Pulszky Társaság 2010-ben alapította azzal a céllal, hogy a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy-egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Az idei évben a zsűri két kategóriában ítélte oda ezt a kitüntetést, melyre most kilenc kiállítás mérettette meg magát.
A Vízeum legfőbb célja, hogy megtartva régi követőit, vendégeit, új célcsoportot is elérjen és bevonzzon. Ennek feltétele pedig az, hogy olyan élményt nyújtson, ami a legnehezebben elérhető és aktivizálható réteg, a fiatal felnőttek érdeklődését is felkelti. Ismeretszerzés élményen keresztül – óriási kihívás, aminek a Duna Múzeum új, állandó kiállítása igyekszik megfelelni. Olyan eszközöket, látványos, interaktív elemeket vonultat fel, amik – reményeink szerint – mindenkiben kiváltják a „wow” hatást. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mint fenntartó felismerte és mindenben támogatta ezt a törekvést.

A kiállítás különböző egységekből épül fel, bemutatja a vízgazdálkodás múltját és jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, téma a folyók szabályozása, hajózással kapcsolatos érdekességek, a klímaváltozás, a fürdés története, külön rész foglalkozik a Balatonnal, az ásványvizekkel, szódavízzel – és ezek a területek mind önálló egységként működnek. A szokásostól eltérően a kiállítás nem ad javasolt útvonalat, mindenki szabadon járhatja körül a témákat, annyi információt felszedve, amennyi érdekli.

AktuálisKözép-Tisza-vidéki Vízügyi IgazgatóságVízeum