2024.04.26, Péntek
Stagnál a munkabalesetek száma
A kép illusztráció - envato

Stagnál a munkabalesetek száma

kormanyhivatal.hu

2020.10.10. 14:54

Egyhangúlag szavazta meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés a kormányhivatal tájékoztatóit, amelyekből az derült ki, hogy tavaly a foglalkoztatás és a munkavédelem terén elért eredményeket is sikerült megőrizni.

Hirdetés

A tanácskozáson a kormányhivatal két beszámolója is napirenden volt: a foglalkoztatási, valamint a munkavédelmi terület tavalyi esztendőjének tapasztalatairól szóló beszámolókat is megvitatta a testület.

Az írásos tájékoztatókból kiderül: tavaly 68 százalékos volt a foglalkoztatottság Jász-Nagykun-Szolnok megyében, állást nem egészen 14 ezren kerestek, a munkanélküliségi ráta pedig 5,9 százalékos volt. Emellett közel 23 ezer új álláshely keletkezett, ezek között is a piaci munkahelyek 22 százalékkal nőttek 2018-hoz képest. A foglalkoztatási főosztály anyaga 2020 első félévének munkaerőpiaci helyzetét is bemutatta. Ebből az látszik, a térség kilábalt a járvány első hullámának nehézségeiből, a foglalkoztatási mutatók a márciusi szintre álltak vissza.

A Munkavédelmi és Munkaügyi Osztály beszámolójában szerepel: 2019-ben 549 munkáltatónál végzett munkavédelmi ellenőrzést a kormányhivatal. Az ellenőrzések 43 százaléka az építőipart, 26 százaléka a feldolgozóipart, 17 százaléka a gépipart, 7 százaléka a kereskedelmet, 1 százaléka a mezőgazdaságot érintette. Figyelemre méltó, hogy a munkabalesetek 2013-tól 2016-ig tartó folyamatosan emelkedését azóta – így 2019-ben is – sikerült féken tartani: tavaly 944 ilyen eset történt. A Közgyűlés mindkét beszámolót ellenszavazat nélkül fogadta el.

A testületi ülés részeként megemlékeztek önkormányzatok szabadságának harminc éves évfordulójáról is. Hubai Imre elnök a helyi közösségeket méltatta, és bejelentette: a Megyeháza Külső-Szolnok termében hamarosan arcképcsarnokot avatnak a Jász-Nagykun-Szolnok megye korábbi vezetőinek tiszteletére.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megye