2024.04.26, Péntek
A dualizmus egyik legjelentősebb tisztviselőjére emlékezett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal facebook

A dualizmus egyik legjelentősebb tisztviselőjére emlékezett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

kormanyhivatal.hu

2020.12.11. 13:29

December 10-én született az alispán, aki több mint húsz évig meghatározó alakja volt Jász-Nagykun-Szolnok vármegye közigazgatásának.

Hirdetés

1867-ben ezen a napon született dr. Küry Albert. Emlékét a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal is ápolja: három éve emléktáblát avatott a vármegyei alispán egykori szolnoki lakóházán, ahol idén dr. Berkó Attila kormánymegbízott helyezett el koszorút.

A jászkiséri születésű dr. Küry Albert élete során több fontos tisztséget is viselt. 1889-ben gyakornokként került először a vármegyéhez, majd 1892 és 1894 között szülővárosában volt szolgabíró. 1894-ben a vármegye aljegyzője lett, 1906-ban főjegyzőnek választották. Alispán 1912-ben lett. Hivatása mellett az első világháborúban és a Tanácsköztársaság során is kitartott – bár utóbbi alatt a Megyeházát és lakását is feldúlták –, majd 1919 nyarán visszavonult.

Dr. Küry Albert megtestesítője volt a közszolgálatnak. Munkáját végig szolgálatnak tekintette, hivatástudata mellett szerénységéről is ismert volt. Az első világháborúban jótékonysági mozgalmakat támogatott, közreműködött a hadiárvák és hadirokkantak megsegítésében. Meghatározó szerepet vállalt a vármegyében ekkor létrejövő védőnői hálózat és csecsemőgondozási intézményrendszer kialakításában. Mindezek mellett főgondnoka volt a szolnoki református közösségnek, és a presbiteri gyűlések vezetői teendőit is ellátta.

Dr. Küry Albert 1926-ban, Szolnokon hunyt el. A városban síremlék és utca is őrzi emlékét.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormányhivatalDr. Küry Albert