2024.03.19, Kedd
A folytatás reményében zárult a szolnoki Foglalkoztatási Paktum
szolnok.hu

A folytatás reményében zárult a szolnoki Foglalkoztatási Paktum

szolnok.hu

2021.01.27. 15:30

A projektben biztosított támogatásokkal összesen 707 fő helyezkedett el.

Hirdetés

Négy év intenzív munka után rendhagyóan online formában zárult a szolnoki Foglalkoztatási Paktum. Szalay Ferenc polgármester és dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő a városházáról csatlakozott a záró rendezvényhez.

Hatalmas tudás és ismeretanyag gyűlt össze az elmúlt évek alatt, ezzel párhuzamosan értékes kapcsolatrendszerek alakultak ki. A hogyan tovább még kérdés, de már zajlik ennek kidolgozása, hiszen az elmúlt évek bizonyították a program szükségességét. Köszönet partnereinknek, a cégeknek, akik valódi elkötelezettségüket bizonyították a közös munka során. Ennek eredményeként számos munkavállaló került jobb helyzetbe a munkaerő piacon vagy jutott munkához. - mondta el nyitó gondolatait Szalay Ferenc.

A 28 tagú szervezet tagjai még 2017-ben közös nyilatkozatban vállalták, hogy együttműködnek a helyi munkaerő-piaci problémák azonosításában a hosszabb távú foglalkoztatási stratégiai célok elérésében. A 2021. január 31-én befejeződő projekt céljainak elérését az EU Szociális Alapjából finanszírozott programelemek segítették. A projekt végrehajtása során egyidőben zajlott az együttműködési kultúra fejlesztése, a vállalkozások informálása, segítése, a hátrányos helyzetű álláskeresők felzárkóztatása. A tagok közötti információmegosztás és együttműködés különös fontosságot nyert a projekt folyamán, amelyet a résztvevők a jövőben is folytatni szándékoznak.

A támogatási szerződésben vállalt feladatok teljesítése a konzorciumi partnerek közös felelőssége volt.  Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Kormányhivatal és az Impulzus Egyesület folyamatos együttműködéssel biztosította a projekt előrehaladását. Az előírt indikátorok teljesítése már a projekt tényleges befejezése előtt megtörtént. A programba 1335 fő hátrányos helyzetű szolnoki álláskeresőt vontunk be. Minden bevont személy legalább egy szolgáltatásban részesült. Foglalkoztatási Stratégiához történő illeszkedés vizsgálatát követően a projektben 901 fő részére került megítélésre foglalkoztatást elősegítő támogatás. A bevontak közül 280 fő részére bérköltség támogatás, 278 fő részére munkatapasztalat szerzési támogatás, 281 fő részére bértámogatás és 62 fő részére vállalkozóvá válási támogatás került megítélésre. 250 fő munkaerő-piaci képzésben vett részt.

A paktumprojektek új elemei voltak a helyi vállalkozások fejlesztésére fordítható támogatások. A szolnoki programban alkalmazott és megvalósult gazdaságfejlesztési eszközök:

gazdaságfejlesztési portál működtetése, üzleti konferenciák, befektetői kiadványok, vállalkozói díj létrehozása, vállalkozói reggelik, paktum akadémia, vállalkozói tréning, tematikus tájékoztató levelek, vezetői workshopok

A programot az Európai Unió támogatásával Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal és az Impulzus Egyesület konzorciumi formában valósította meg. A támogatás összege 1.266.496.244.- Ft, a támogatás intenzitása 100% volt.

Aktuálisfoglalkoztatási paktum