2024.03.28, Csütörtök
A téli szezon kelendő árucikkeit vizsgálta a kormányhivatal
A kép illusztráció - pixabay.com

A téli szezon kelendő árucikkeit vizsgálta a kormányhivatal

kormanyhivatal.hu

2021.01.11. 18:49

Húsokat, halalkat, húskészítményeket és édességeket ellenőrzött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal az előző év végén, néhány esetben szabálytalanságot is feltártak.

Hirdetés

A szezon kedvencei: friss húsok, halak, húskészítmények, virslik, valamint édesipari termékek is kerültek a kormányhivatal ellenőreinek kosarába tavaly év végén. Az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi szakemberek 2020. december 1-jétől december 31-éig tartották téli ellenőrzéssorozatukat, amellyel a téli időszak népszerű termékeit vették górcső alá. A vizsgálat egész Jász-Nagykun-Szolnok megyében zajlott, és kiterjedt a hiper- és szupermarketekre, üzletekre, piacokra, nagykereskedőkre, az elvitelre és házhoz szállításra dolgozó éttermekre is.

Összesen ötvennyolc ellenőrzést tartott a hatóság. Ebből egy ellenőrzés engedélyköteles létesítményben, 6 bejelentés köteles élelmiszer előállítóknál, 39 az élelmiszer-forgalmazásban, 11 pedig az elvitelre, házhoz szállításra ételt készítő éttermek területén történt.

A legtöbb kifogás az élelmiszer-forgalmazás és az étkezés, vendéglátás területén volt. A feltárt hibák jellemzően a jelölés, nyomonkövetés hiánya a felhasználás vagy forgalmazás során, a lejárt minőség-megőrzési idejű termékek forgalmazása, illetve az előállítás nem megfelelő higiéniai körülményei voltak.

A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 3 esetben figyelmeztettek, 2 esetben bírságoltak, 1 esetben pedig korlátozták az üzlet tevékenységét.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal