2024.04.25, Csütörtök
Így újult meg a STRABAG szolnoki aszfaltkeverő telepe
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így újult meg a STRABAG szolnoki aszfaltkeverő telepe

magyarepitok.hu

2021.02.17. 13:00

Az új keverőgép beszerzésével nagyobb gyártási volumen érhető el, ezzel akár 240 tonna/óra kapacitásra képes aszfaltgyártást eredményezve.

Hirdetés

A STRABAG Magyarország elkötelezett a jövő és a fenntartható, innovatív megoldások és technológiák fejlesztése iránt, ezért döntöttek a szolnoki aszfaltkeverő telep korszerűsítése mellett. A beruházással egy energiahatékonyabb és jobb minőséget biztosító aszfaltgyárat hoztak létre.

A 2001 óta működő telepről 18 év alatt közel 700 ezer tonna aszfalt került legyártásra. Ez a mennyiség elegendő lenne 70 kilométer hosszú autópálya megépítésére.

A beruházás mértéke megközelítőleg 3 millió euró volt. Az építkezés egy évig tartott, amely során a régi gépet elbontották, illetve a gáz és villamos hálózatot is bővítették. A projekt szükségességét az elbontott keverőgép kora és korszerűtlensége indokolta, valamint a nagyobb megrendelői igények teljesítése.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Korszerű és energiahatékony kiszolgálást érnek el

A korszerűsítés részeként a keverőgépet egy teljesen új beton alapra építették. Mivel a keverőtelep korábban rekultivált hulladéktelepként funkcionált, így nem volt megfelelő a teherbírása, ez pedig az alapozás nehézségét okozta. Az alapozás előtt így 49 cölöpöt építettek. Emellett megépült az új nagyobb gázvezeték, és telepítettek egy trafóállomást is a nagyobb villamos teljesítmény elérés miatt.

A keverőgép mellett további elemek biztosítják a korszerű és energiahatékony kiszolgálást:

  • nyolc bunkeres precíz előadagoló sor biztosítja az előírt szemszerkezetet,
  • biztonsággal méretezett szárítódob található a telepen,
  • hétsíkos rostarendszer felel a recept szerinti keverék pontos és precíz előállításáért,
  • valamint korszerű, környezetkímélő és elektromos fűtéssel ellátott bitumenrendszerről gondoskodtak.

Modern irodaházban dolgozhatnak

A keverőgép telepítésével párhuzamosan zajlott a régi irodaépület helyére tervezett modern irodaépület kivitelezése. Itt szintén új alapot és közmű csatlakozásokat alakítottak ki.

Az új épület kétszintes lett, és jelenleg 12 fő dolgozik benne. Az emeleten kaptak helyet az operatív területen dolgozó kollégák irodái, valamint egy tárgyaló. A földszinten a keverőtelep személyzete dolgozik, illetve a szociális helyiségeket is itt alakították ki.

Annak érdekében, hogy a ki- és beléptetést, valamint az üzem szállítási forgalmát biztonságosan és megfelelő rendszerben tudják szabályozni, létrehoztak egy vadonatúj portaépületet. A kapunál pedig elhelyeztek egy rendszámfelismerő és egy sorompós beléptető rendszert is.

Új hídmérleg a pontos töltésért

Az új MARINI Top Tower 3000 P típusú gép beszerzésével nagyobb gyártási volumen érhető el, ezzel akár 240 tonna/óra kapacitásra képes aszfaltgyártást eredményezve. Fontosnak tartották továbbá, hogy a meglévő hídmérleg mellett építsenek egy másikat is, amely a készanyag kiadását segíti. Ezzel függetlenedni képes a ki- és a beszállítás bizonylatolása, kvázi akadálymentesen gyorsítva a termelési folyamaton.

Kiemelt szempontként kezelték azt is, hogy ezen a hídmérlegen mérve a szállítójárművek töltése kontrolláltan és pontosan tudjon történni, így elkerülve a „túlsúlyba pakolást”.

A készanyagtároló alatt elhelyezett hídmérleg rendszer hatékonyabb és gördülékenyebb kiszolgálást eredményez.

A vízmentességet garantálni kell

Az új keverőgép körülbelül 40%-os recycling visszaadagolásra alkalmas. A technológia indirekt módon adagolja a visszanyert aszfaltot, emiatt szükséges a minél vízmentesebb recycling anyag biztosítása.

Annak érdekében, hogy az anyag nedvesség tartalma minél kisebb maradjon, kialakítottak egy mobil, fedett RC tárolót is. Ez a tároló körülbelül 2600 tonna RC fedett tárolására alkalmas.

A recycling fedése több előnnyel is rendelkezik: több visszanyert aszfalt adagolást, energiahatékonyabb termelést, valamint kevesebb környezeti terhelést eredményez.

Galéria

AktuálisSzolnokAszfaltStrabagaszfaltkeverő