2024.03.19, Kedd
Tizenegyezer adag új vakcina érkezett Jász-Nagykun-Szolnok megyébe
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal facebook

Tizenegyezer adag új vakcina érkezett Jász-Nagykun-Szolnok megyébe

kormanyhivatal.hu

2021.02.24. 17:39

Szolnokra is befutott a kínai Sinopharm oltóanyaga, ezzel minden hazánkban rendelkezésre álló vakcina használatba kerül Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. Az új vakcinát a napokban fel is használják.

Hirdetés

Megérkezett kedden Jász-Nagykun-Szolnok megyébe az első jelentősebb mennyiségű koronavírus elleni oltóanyag-szállítmány. A kínai Sinopharm közel tizenegyezer adag vakcináját a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya vette át Szolnokon. Ezt követően haladéktalanul elkezdődött a vakcinák kiszállítása a megye járásaiba, ahol az oltást végző háziorvosok már kedden délután, de legkésőbb szerdán megkaphatják az ellenanyagot. A praxisonként ötven-hetven ember oltását biztosító vakcinamennyiséget elsőként a nyolcvan év feletti regisztráltaknak teszik lehetővé. A Sinopharm-oltásokat azonnal felhasználják, vélhetően szerdán már be is adják azoknak a jogosultaknak, akik kérik.

– Ez jelentős lépés a megye oltási folyamatában, hiszen az oltásokból minden háziorvosi körzet kap – közölte a vakcinák átvételekor a kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila a helyszínen elmondta, az oltóanyagokat arányosan osztják szét, ennek szervezése megtörtént, és rövidesen fel lehet venni azokat a háziorvosi rendelőkben. – Az engedélyezési folyamat megtörtént. Teljes bizonyosságot nyert, hogy oltható a kínai vakcina, ráadásul ezek a vizsgálatok azt bizonyították, hogy nincs korosztályi megkötés, tizennyolc év felett mindenkinek adható ez az oltóanyag – fogalmazott. A kormánymegbízott kiemelte: sokan vannak már hatvan év alatt is, akik várják az ellenanyagot.

A Sinopharm vakcinája kettő-nyolc Celsius-fokon is tárolható, ami jelentős könnyebbség a fagyasztást igénylő szérumokkal szemben, ráadásul így arra is lehetőség van, hogy a háziorvos kivigye az érintetteknek. A kínai oltóanyagot huszonnyolc nap elteltével kell ismét beadni, így heteken belül újabb nagymennyiségű vakcina-szállítmány várható Jász-Nagykun-Szolnok megyébe.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal