2024.03.28, Csütörtök
A példamutatás a közlekedésben is fontos
police.hu

A példamutatás a közlekedésben is fontos

police.hu

2021.03.13. 15:18

A rendőrök több sofőrrel szemben indítottak büntetőeljárást Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mivel szeszes italtól befolyásolt állapotban vezettek. A megyei balesetmegelőzési bizottság ismét felhívja a figyelmet az ittas járművezetés veszélyeire és a példamutatás fontosságára.

Hirdetés

Az első autómobil megjelenése óta problémát okoz a közlekedésben az ittas járművezetés, amely kiemelt baleseti kockázati tényezőnek számít. A folyamatos ellenőrzések, megelőzési kampányok és büntetések ellenére naponta többen ülnek volán mögé szeszes italtól befolyásolt állapotban.

A rendőrök az elmúlt napon Jász-Nagykun-Szolnok megyében öt ittas járművezetővel szemben intézkedtek. Amíg Martfűn egy 42 éves, Szolnokon egy 49 éves, Karcag belterületén egy 66 éves és Mezőtúron egy 63 éves személygépkocsit vezető férfinál, addig Cserkeszőlőn egy 62 éves, segédmotoros kerékpárral közlekedő nőnél mutatott az alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket. Négy sofőr ellen büntetőeljárást indított a rendőrség, míg egyikükkel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki.

Az előző adatokat figyelembe véve megállapítható, hogy még mindig vannak, akik nem fogadják el, hogy Magyarországon zéró tolerancia van érvényben.

A felnőttek példamutatása kiemelten fontos a gyermeknevelésben. Az élet számos területén a fiatalok tükröt mutatnak nekünk. Elvárásaink vannak feléjük, néha olyanok, amikben mi magunk nem vagyunk követendő példa. A közlekedésben való részvétel, a közlekedési morál, a szabálykövetés is része a példamutatásnak.

Általánosságban elmondható, hogy az alkoholfogyasztás már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztásának hatására csökken az észlelőképesség, tompulnak a reflexek, így jelentősen megnő a reakcióidő. A nagyobb mértékű alkoholfogyasztás következményei beláthatatlanok, hiszen az ittas személy nem ura többé járművének.

Amikor pedig egy idős sofőr úgy vesz részt a közlekedésben, hogy szeszes italtól befolyásolt állapotban van, ezek a hatások felerősödnek. Az idősekre ugyanis összességében jellemző, hogy mozgásuk lelassult, információfeldolgozási képességük csökken, a döntési és a reakcióidő meghosszabbodik, figyelemkihagyások fordulhatnak elő, közlekedési ismereteik lehetnek hiányosak vagy tévesek.

 

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyeközlekedés