2024.04.19, Péntek
A Tisza-tavat szeli át az Év Kerékpárútja
A felvételek 2020 májusában a hidak próbaterhelésekor készültek Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A Tisza-tavat szeli át az Év Kerékpárútja

magyarepitok.hu

2021.05.13. 08:30

A Hódút kivitelezésében elkészült kerékpárút közel 3000 szavazattal nyerte meg a versenyt.

Hirdetés

Tavaly júniusban számoltunk be a Tiszafüred és Poroszló között kerékpárút-szakaszról, amikor annak átadásával teljes egészében körbe kerékpározhatóvá vált a Tisza-tó. A 6,5 kilométeres kerékpárút-szakasz a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) beruházásában a Hódút Kft. kivitelezésében valósult meg a Speciálterv Építőmérnöki Kft. tervei alapján. A fejlesztés részeként összesen négy műtárgy készült, a 86,3 méteres Szomorka-patak fölötti híd acélszerkezetét a Weinberg’93 Kft. gyártotta.

Az Aktív Magyarország honlapján olvasható közlemény szerint az Év Kerékpárútja pályázat idei nyertese a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő kerékpárút lett összesen 2.976 szavazattal.

 

A pályázat a közlekedésbiztonságra is felhívja a figyelmet

Idén második alkalommal hirdette meg az Év Kerékpárútja pályázatot A Közlekedési Kultúra Napja programsorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub – ismertették.

A szervezők a lakosság által beküldött 46 pályázat közül szakmai és turisztikai szempontok alapján kiválasztott 11 kerékpárutat bocsátottak szavazásra az Aktív Magyarország facebook oldalán, ezzel népszerűsítve a kerékpáros turizmust hazánkban. A pályázat emellett a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívja a figyelmet.

A 11 kerékpárútra május 10. éjfélig lehetett szavazni. Az Év Kerékpárútja cím nyertesét A Közlekedési Kultúra Napján, május 11-én hirdették ki az Aktív Magyarország Facebook-oldalán:

Poroszló–Tiszafüred kerékpárút       2.976

Deseda-tó kerékpáros kör      2.880

Oroszlány–Tatabánya kerékpárút      892

Veszprém–Balatonalmádi kerékpárút            790

Szilas-menti kerékpárút           780

Rákos-patak-menti kerékpárút           756

Szob–Zebegény kerékpárút    698

Római-part–Szentendre kerékpárút  623

Tómalom–Fertőrákos kerékpárút      404

Bene-patak-menti kerékpárút, Pálosvörösmart         404

Pálháza–Bózsva kerékpárút   393

Összesen:         11.596

 

Kezdő bringások számára is könnyen teljesíthető a terep

Az ország talán leglátványosabb kerékpáros építménye a Tisza-tó fölött vezető négy híd. Monumentalitása mellett azért is megérdemli a nyertes címet, mert

az egyik leglátogatottabb kerékpáros úti cél: 2020-ban közel 100.000 kerékpáros haladt itt át

 – derült ki a közleményből.

Az oldal tájékoztatása szerint a tó körbetekerése megfelelő felkészültséggel könnyen teljesíthető kihívás a kezdő bringásoknak is, hiszen a kerékpárút majdnem végig sík terepen vezet, közvetlenül a Tisza-tó festői szépségű tájai mellett. A látogatók előre megtervezhetik a tókerülőt az Aktív Magyarország oldalán lévő túraajánló alapján.

Galéria

AktuálisTiszafüredkerékpárútTisza-tóPoroszlóHódút Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.Weinberg '93 Építő Kft.Speciálterv Építőmérnöki Kft.