2024.04.20, Szombat
A város és a térség közös kincse újult meg Szolnokon
Illusztráció - Pixabay

A város és a térség közös kincse újult meg Szolnokon

MTI

2021.05.14. 08:00

Egyebek mellett megújult a barokk stílusú belvárosi templom külső homlokzata, valamint restaurálták a freskókat is.

Hirdetés

Megújult Szolnokon a belvárosi Szentháromság templom és a mellette álló egykori ferences rendház. Kállai Mária országgyűlési képviselő, a helyszíni bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: a város és a térség közös kincse újult meg, hiszen az egyházi tevékenység mellett a közösségfejlesztés, a karitatív tevékenység színterei, valamint zarándoklehetőségek is ezek az épületek. Szolnokon számos fejlesztés valósult meg az elmúlt években - tette hozzá.

A környező kistelepülések 120 millió forint értékben kaptak támogatási lehetőséget a magyar kormánytól templomaik megújítására, átlagosan egyenként 15-15 millió forint értékben.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta: nemcsak a Szentháromság templom műemlék épülete és a mellette álló egykori ferences rendház újult meg a megyeszékhelyen, hanem a műemlék jellegű Magyarok Nagyasszonya templom - ismertebb nevén a vártemplom - is, együtt mintegy másfél milliárd forintból. Emellett megépült az evangélikus templom mellett a közösségi térként is szolgáló úgynevezett adapterház. Megszépült a református templom is, és elindult a parókia felújítása is. A hitélet jelentősen erősödött Szolnokon, ahol egyházi óvoda, általános- és középiskola is működik - jegyezte meg.

 

Közösségi célokra is tervezik használni a létesítményt

Gáspár István római katolikus plébános elmondta: december elején miséztek először a felújított belvárosi Szentháromság templomban, de a járvány miatt később lesz csak az ünnepélyes átadása.

A barokk stílusú belvárosi templom külső homlokzata megújult, belül restaurálták a freskókat, valamint felújították a padokat, a gyóntatószékeket, a mellékoltárokat, korszerűsödött a világítás, új padlólapokat tettek le, továbbá a tervek szerint megújul majd a szentély is. A ferences rendházat az eddigiekhez hasonlóan szeretnék közösségi célokra is használni; pályáznak azon helyiségek felújítására, amelyek a zarándokturizmus céljait szolgálhatják majd.

A plébános kitért arra is, hogy a klasszicista stílusjegyeket viselő vártemplom is teljes mértékben korszerűsödött.

AktuálisSzolnoktemplomfelújításmodernizálás