2024.04.26, Péntek
Védett madarak költenek a Hortobágy-Berettyó mezőtúri szakaszán
Kép: hnp.hu

Védett madarak költenek a Hortobágy-Berettyó mezőtúri szakaszán

kormanyhivatal.hu

2021.06.29. 12:30

A döntés a folyó városi szakaszát érinti, ahol a következő másfél hónapban csak természetvédelmi engedéllyel tartható sport- és tömegrendezvény.

Hirdetés

A korlátozás a Hortobány-Berettyónak a vasúti hídtól közúti hídig terjedő szakaszára, valamint a közúti híd alatti 700 méteres szakaszának a töltés lábáig tartó ártéri részére terjed ki. Ennek értelmében a területen a természetvédelmi hatóság engedélye nélkül tilos közösségi és tömegrendezvények megtartása, sportversenyek rendezése, technikai sporttevékenység. A folyószakaszon vízi járművel közlekedni legfeljebb 5 km/h-s sebességgel lehet. A korlátozás 2021. augusztus 15-éig tart.

A folyószakasz kímélésére azért van szükség, mert ott ezekben a hetekben fészkelnek és nevelik fiókáikat a fokozottan védett fattyúszerkők, és kormos szerkők. Az állatoknak a terület rendszeres, stabil költőhelye, a fattyúszerkőknek erre egyedüli alternatívája Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Tisza-tó lenne, míg utóbbiak kizárólag itt költenek.

A megyei kormányhivatal – természetvédelmi hatóságként – hivatalból védi az állatok költési és fészkelési helyeit. Míg 2015-ben 44 fattyúszerkő pár rakott fészket a mezőtúri Hortobágy-Berettyón, tavaly már 148 pár. A folyószakasz védelme azért is indokolt, mivel számos más védett és fokozottan védett vízi madárfajnak, hüllőnek és halfajnak biztosít életteret.

AktuálisHortobány-BerettyóJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal