2024.04.18, Csütörtök
Már Szolnokon megyében is lehet jelentkezni önkéntes katonának
kormanyhivatal.hu (honvedelem.hu)

Már Szolnokon megyében is lehet jelentkezni önkéntes katonának

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2021.07.30. 13:36

Önkéntes Katonai Szolgálat – ez a legújabb katonai szolgálati forma, amelyre a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség várja a fiatalok jelentkezését. A résztvevők katonai kiképzésben részesülnek, amelyért fizetést is kapnak.

Hirdetés

A programot az önkéntes tartalékos rendszer legújabb elemként vezették be. Elsősorban olyan fiatalok érdeklődését várják, akik idén nem kerültek be a felsőoktatásba, de bárki jelentkezhet. A kiképzés a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálathoz hasonlóan 6 hónapig tart. Az első két hónapban a jelentkezők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy maradnak a képzési helyszínen, vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat. A jelentkezők az önkéntes katonai szolgálat révén lehetőséget kapnak, hogy a honvédség kötelékében helyezkedjenek el és katonai felkészítésen vegyenek részt.

Jelentkezhet minden 18-65 év közötti magyar állampolgár, akinek van bejelentett belföldi lakóhelye, erkölcsi bizonyítványa és minimum általános iskolai végzettsége. A szerződéskötést egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg.

A kiképzések szeptember 15-én kezdődnek, ehhez a tervek szerint az ország minden megyéjében és Budapesten is biztosítanak helyszínt. A résztvevők az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáitól sajátíthatják el az ismereteket. A második hónap után az önkéntesek ugyanott folytathatják az általános kiképzést, vagy specializálódhatnak egy szakterületre, így akár ejtőernyős vagy búvár képzést is kaphatnak, de megtanulhatnak harcjárművet kezelni is. A hat hónap alatt és után bárki választhat más szolgálati formát: dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatja.

A képzés első két hónapjában a fizetés a minimálbérnek megfelelő összeg, bruttó 167 ezer forint. Aki a program második részében speciális területet választ, már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként, amely bruttó 219 ezer forint. Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek.

Jelentkezni legkésőbb augusztus 31-éig lehet a megyeszékhelyek toborzó irodáiban, vagy a Magyar Honvédség Központi Online Toborzó Irodájában, az [email protected] címen.

Akik Szolnokon szeretnének jelentkezni, az alábbi elérhetőségeken tehetik meg:

Szolnoki Toborzóiroda: 5000 Szolnok, Táncsics M. u. 5-7.

Ügyfélfogadás rendje: hétfő 08.00-15.30, kedd 08.00-15.30, szerda 08.00-15.30, csütörtök, 08.00-15.30, péntek 08.00-12.00.

Telefon: (56) 505-159

E-mail: [email protected]

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalkatonai toborzás