2024.04.20, Szombat
Környezetvédelemről és a Magyar Államkincstár feladatairól tanácskoztak a tisztviselők
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal facebook

Környezetvédelemről és a Magyar Államkincstár feladatairól tanácskoztak a tisztviselők

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2021.10.29. 16:17

Az államkincstár múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartott előadást a szervezet elnökhelyettese a megyei államigazgatás vezetőinek. Kiderült az is: sikeres a Tisztítsuk meg Magyarországot! program.

Hirdetés

Csütörtökön a megyeházán tartotta aktuális ülését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Államigazgatási Kollégium. A tanácskozás vendége volt Tavaszi Zsolt, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese, aki nagyszabású előadásában vázolta fel a kincstár működését a kezdetektől egészen napjainkig, és a jövő feladatairól is beszélt.

Mint mondta, bár az államkincstárat hivatalosan 1996-ban alapították, a magyar kincstári rendszer több mint ezer éves múlttal rendelkezik. Modern formáját és feladatait az Állami Fejlesztési Intézet Rt., valamint a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank kincstári részlegeinek összevonásával nyerte el, majd az Államadósság Kezelő Központ is beolvadt a kincstárba.

Ma a kincstár feladata a közjó szolgálata a közpénzek átlátható, hatékony és ellenőrzött felhasználásának támogatásával – összegzett Tavaszi Zsolt. Közölte, ennek során az államkincstár több mint 28 ezer milliárd forintnyi kiadást ellenőriz, 850 ezer munkavállaló havi illetményét számfejti, két és félmillió embernek biztosít nyugellátást, nyugdíjszerű ellátást. Legfontosabb feladataként végrehajtja a költségvetést, vezeti a központi szervek, alapok, közalapítványok, a médiahatóság, a megyei önkormányzatok és egyéb nem költségvetési szervek számláit, állampapírt forgalmaz.

A kincstár jövőbeli terveiről szólva Tavaszi Zsolt elmondta, fejleszteni szeretnék kormányzati belső támogató szolgáltatásukat, az államháztartás finanszírozhatóságát és szélesíteni szeretnék a számlavezetési kört.

 

Tízezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisztítsuk meg Magyarországot! program első etapjában a vasutak, országutak, erdők, hullámterek környékén – mondta előadásában Nemes Gábor, a kormányhivatal természetvédelmi, környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályvezetője. Szerinte ez az országos eredmény a program sikerességét támasztja alá.

 

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal