2024.04.27, Szombat
Orvosi bravúr a szolnoki kórházban
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Orvosi bravúr a szolnoki kórházban

MTI

2024.03.19. 07:39

Egy hagyományos technikával nem operálható idős beteg különleges tüdőműtéten esett át a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben.

Hirdetés

 Magyarországon jelenleg két sebészeti klinika mellett csak a szolnoki kórházban végeznek ilyen beavatkozásokat - közölte a Tisza-parti intézet az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a sikeres mellkasi műtéten átesett 80 éves beteg már otthonában lábadozik.
 


A műtét során a beteg csak csonkolt tüdővel lélegzett

A közleményben idézték Szántó Zoltánt, az operációt végző főorvost, aki elmondta: az utóbbi időben már komoly gyakorlatot szereztek az ilyen műtétek elvégzésében, ezúttal azonban a korábbiaknál is bonyolultabb volt a dolguk.
A beteg jobb felső tüdőlebenyét kellett eltávolítani egy daganat miatt, ám tíz évvel ezelőtt már ugyanígy eltávolították a bal felső lebenyt. Úgy kellett megoldani a műtétet, hogy közben a nagyobb méretű jobb tüdő nem lélegzik, és csak a csonkolt bal tüdővel tud levegőt venni a beteg - ismertette.
Hozzátette, Parham Choroomi aneszteziológus adjunktus nagy szakértője a mélyaltatás és izomlazítás nélküli műtéti technikának, így neki köszönhető, hogy ilyen körülmények között elvégezhették a beavatkozást.
 


Az orvos tengeri betegség esetén képtelen elvégezni a beavatkozást


Egy ilyen nagy kockázatú, a hagyományostól merőben eltérő műtét nagy kihívás az operáló orvos számára, ezúttal ugyanis mozgó rekeszizom, szív és tüdő között, pár centiméteres kis területen kell a daganatos lebeny eltávolításához a preparáló munkát elvégezni - emelte ki a főorvos.

A sebész ilyenkor egy folyamatosan mozgó-hullámzó képet lát az endoszkópos képernyőn, s ha egy kicsit is hajlamos a tengeri betegségre, akkor képtelen végrehajtani ezt a műtéti technikát - közölte a szakember.

 


Az endoszkópos mellkassebészet sok idős beteg számára jelent megoldást
 

A közlemény szerint az elmúlt években számos olyan műtét zajlott le a vármegyei kórházban, amellyel az orvosok olyan betegeken is segíteni tudtak, akiket idős koruk vagy egyéb alapbetegségeik miatt hagyományos altatásos érzéstelenítéssel nem lehetett operálni.


A korábbi módszerekkel ők nem bírták volna el a műtéttel járó megterhelést, ám az utóbbi időben ugrásszerűen fejlődött mind az endoszkópos mellkassebészeti technika, mind az anesztézia. Ennek köszönhető a mostani bravúros operáció is - írták.
Az ilyen beavatkozásokkal a nemzetközi szakmai trendeknek megfelelve tudnak korszerű mellkassebészeti ellátást nyújtani, 2023 óta immár európai akkreditációval elismerve - olvasható a közleményben.

AktuálisSzolnok városaHetényi Géza Kórház-Rendelőintézettüdőműtétbetegellátásendoszkópos műtét