2024.09.16, Hétfő
Piknik a repülőgépek árnyékában!
Fotók: RepTár - Szolnoki Repülőmúzeum facebook

Piknik a repülőgépek árnyékában!

Forrás: reptar.hu

2024.08.31. 08:05

A RepTár 8. születésnapja alkalmából számtalan családi és szakmai program várja az érdeklődőket augusztus 31-én 10 órától.

A jeles napon egy új géppel bővül a gyűjtemény, amely a Lloyd C.I hadirepülőgép. Az új aviatikai relikvia májusban „ünnepelte” 110 éves jubileumát. A Lloyd a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal kötött együttműködési megállapodásunk értelmében érkezik sok katonai repülés iránt érdeklődők nagy örömére.

Élménypontok meglepetésekkel

Az Élménypontokon átélhetik a repülés élményét: MiG-29 szimulátor, a Pilótapont, 3D karika és a megújult 4D mozi. A legújabb VR szemüvegekben (Meta Quest 3 típusú) vetítünk le 2 rövid kisfilmet.
Az egyikben egy Airbus AH-145M típusú helikopterrel ismerhetjük meg Szolnokot a fedélzeten Dr. Bali Tamás dandártábornok, dandárparancsnok és Dajka Attila őrnagy a MH Kiss József 86. Helikopterdandár pilótái. A másikban egy műrepülő kötelék bemutatója látható az egyik pilóta szemszögéből Gdynió felett.
Beszállókártya megvásárlásával különleges gépekbe engedünk betekintést, amelyekbe más alkalomkor nincs lehetőség: Mi-8P; Mi-4 és Mi-24 „Csőrike” helikopterek. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén utoljára megnyitják a MiG-29 vadászgép pilótafülkéjét is.

 

 

Vendég lesz ezen a napon, Körömi József alezredes, az Égi huszárok egykori pilótája. Az „Égi huszárok” kötelék, azaz a „Hungarian Sky Hussars,” 1991-ben alakult meg. A magyar repüléstörténet fontos momentumává váltak. Az első taszári nemzetközi repülőnapon mutatkoztak be. 1992-ben mutatták be a magyar légierő első különleges, sárga festésű gépét az ikonikus „CÁPETI” névre keresztelt MiG-21 bisz-t. Sok-sok év eltelt azóta, de a legendás történetek felelevenednek Cápeti mellett.

Megy a gőzös is

Díjmentes tárlatvezetések indulnak 11:30 és 15:00 órakor. Ejtőernyős múzeumpedagógiai foglalkozások kezdődnek a Hangár földszintjén 13:00 és 14:00 órakor, melyek térítésmentesek.
Budapest - Nyugati pályaudvarról a 424-es gőzvontatású nosztalgia vonat érkezik a Szolnok vasútállomásra, majd a RepTár mögötti vágányra gördül be, ahol megtekinthető a mozdony és a patinás kocsik. Idén ünnepelik a Budapest - Szolnok vasútvonal, mint Magyarország 2. gőzvontatású vonal üzembe helyezésének 177. évfordulóját.
 

 

Távirányítós tankok felvonulása

Érkeznek a Katonai Toborzók, az udvaron távirányítós tank felvonulás lesz többször a nap folyamán, valamint repülős csillámtetoválás készül a gyermeksarokban kicsiknek és nagyoknak. A RepTár kvíz kitöltésével barangolja be a múzeum 6 hektáros területét és nyerjen családi belépőjegyet! A gyerekeket lézerfegyver csata, óriás kocka puzzle és darts várja! A Vagonszínpadon gyermek előadások tekinthetők meg. A nyár utolsó napját, töltsétek színes napernyőink alatt nyugágyainkon, piknikezzetek a repülők árnyékában! A belépés a RepTárba megváltott belépőjeggyel látogatható.

AktuálisSzolnok városaRepTár Szolnoki Repülőmúzeumpiknik