2024.05.23, Csütörtök

Alaptörvény Napja a kormányhivatalban

2016.04.30. 07:46

Az Alaptörvény kihirdetésének és a kormányhivatalok fennállásának ötödik évfordulójára a megyei Államigazgatási Kollégium ünnepi ülésén emlékezett a kormányhivatal.

Az Alaptörvény kihirdetésének és a kormányhivatalok fennállásának ötödik évfordulójára a megyei Államigazgatási Kollégium ünnepi ülésén emlékezett a kormányhivatal. Az „Új szemléletmód az Alaptörvény megalkotásában és a közigazgatás átalakításában” címmel rendezett program keretében a délelőtti konferencián előadások hangzottak el az Alaptörvény jelentőségéről, a magyar alkotmányozás múltjáról, az öt éve megalakult kormányhivatalok fejlesztésének lépcsőfokairól. A résztvevők megismerhettek egy kiváló képességű köztisztviselő életpályáját is, aki a 20. század első évtizedeiben töltött be vezető szerepet a megye közigazgatásában. A napot az este 6 órakor kezdődő koncert zárta.

 

Az ünnepi Megyei Államigazgatási Kollégiumi Ülés keretében az „Új szemléletmód az Alaptörvény megalkotásában és a közigazgatás átalakításában” címmel szervezett programon Dr. Kállai Mária kormánymegbízott előadásában a közigazgatás átalakításának lépcsőfokait foglalta össze.

Az Alaptörvény felépítését és tartalmát jellemző új szemléletmód megtalálható a magyar közigazgatás átalakításának alapvető céljaiban is - folytatta a kormánymegbízott. Az átalakításhoz az ezeréves magyar államiságból merített hagyományok mellett a kornak megfelelő modernizálás követelményei is szükségesek voltak. A közigazgatási reform megalkotásához nagy segítséget nyújtott Magyary Zoltán munkássága, akinek a múlt században megfogalmazott gondolatai még ma is aktuálisak.

Dr. Kállai Mária ezt követően ismertette azokat a lépcsőfokokat, amelyek 2010-től jellemezték a területi közigazgatás modernizálását.

Öt év eltelte után elmondhatjuk, átalakult a közigazgatás intézményrendszere, megteremtettük a lehetőségét annak, hogy lerövidüljenek a bürokratikus utak. Az emberek a lehető legegyszerűbben intézhetik ügyeiket. A modernizációs folyamat folytatásaként a működés hatékonyságának javítása érdekében a jövőben bekövetkező módosítások a közigazgatás és az állam belső bürokráciáját csökkentik majd- mondta a kormánymegbízott.

A korszerű, magas színvonalú közigazgatási szolgáltatás azonban nem teljes a jól felkészült és megváltozott szemléletű ügyfélszolgálati munkatársak nélkül. Kormányhivatalunk munkatársai számára fontos vezetői elvárás a szakmai hitelesség, az emberi minőség, udvariasság és a tisztesség. Az országban elsőként dolgozhattunk ki egy olyan modellt, amely a magyar közigazgatás minőségi szolgáltatásának alapja lehet. Ennek a modellnek fontos eleme az ügyfeleink elégedettségének vizsgálata, és a helyzet értékeléséből adódó fejlesztések kimunkálása, végig vitele - zárta előadását Dr. Kállai Mária.

M. Román Béla történész, nyugalmazott igazgató „Alkotmány és történelem” című előadása keretében vezette végig a hallgatóságot a magyar alkotmányozás történetén. Dr. Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese „A morális viszonyokban alkalmazott szigorú jog szerint” – egy kiemelkedő vármegyei közigazgatási pályakép a 20. század elejéről című előadásában dr. Küry Albert megyei alispán közigazgatási hivatali pályájáról beszélt a résztvevőknek. Végezetül dr. Hajdu Anna, a Szolnoki Törvényszék elnökhelyettese tartott előadást az „Alaptörvény születése és szerepe a magyar jogrendben” címmel.

Az Alaptörvény egy kapocs a múlt, a jelen és a jövő között, amely biztos alapokra helyezte az ország jövőjét. Mi más lehet ez a jövő, mint az ifjúság, akik viszik tovább az elődök által megkezdett munkát. Ennek a gondolatnak a jegyében a kormányhivatal a megemlékezést lezáró esti koncert előadóinak fiatalokat, a Szolnoki Bartók Béla Zeneiskola növendékeit kérte föl. A koncert végén Boldog István országgyűlési képviselő köszöntőjét követően a közönség elfogyasztotta az évforduló alkalmából készített tortát.

(JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet)

Galéria

AktuálisAlaptörvényÁllamigazgatási Kollégium