2024.06.25, Kedd

Az áldozatokra emlékeznek a Jász Múzeumban

2016.04.18. 13:49

Jászberény és a Gulag címmel tart izgalmas előadást Besenyi Vendel helytörténeti kutató a Jász Múzeumban április 21-én 17 órától a Múzeumi Esték keretében. A programmal azokra a magyarokra emlékeznek, akiket a szovjet hadbíróság a második világháború után ártatlanul elítélt, majd 1955-ben Jászberényben vizsgálati fogságban tartott.

A Jászkun Kerületek egykori székvárosában, Jászberényben 1873-ban, az országban elsők között vetődött fel a múzeumalapítás gondolata. Az ügy legfőbb szorgalmazója Sipos Orbán helyettes polgármester volt, aki szívügyének tartotta, hogy a jász történelmi emlékek méltó helyre kerüljenek, és az utókor számára fennmaradjanak. A jászok múzeumát 1874. december 26-án adták át a nagyközönségnek. Az egyre gyarapodó gyűjteményt a későbbiekben többször átköltöztették (Jászkürt Fogadó, Kerületi Székház, Városháza), míg nem 1931-ben végre állandó helyet találtak számára a Városháza üresen álló lóistállójában. A múzeum azóta is az 1842-ben épült, klasszicista stílusú, dór oszlopos, műemlék épületben működik, és kitartóan őrzi a jász múlt írásos és tárgyi emlékeit.

A Jász Múzeum napjainkban a Jászság tudományos, kulturális életének és hagyományőrzésének egyik központja, és munkáját komoly helytörténeti kutatógárda és nagyszámú múzeumi önkéntes segíti.

forrás: kultura.hu

Galéria

AktuálisJászberényJász MúzeumJászberény és a GulagBesenyi Vendel