2024.05.23, Csütörtök

Bontásra ítélt illegális stégek a szolnoki Holt-Tiszán

2016.04.11. 12:13

Az Alcsi-Holt-Tiszán található vízi állások, zömében stégek által elfoglalt vízfelületre vonatkozó bérleti szerződések tavaly december 31-én lejártak.

Az Alcsi-Holt-Tiszán található vízi állások, zömében stégek által elfoglalt vízfelületre vonatkozó bérleti szerződések tavaly december 31-én lejártak. Ez csaknem ezer szerződés megkötését, illetve újrakötését jelenti a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság részéről, amelyek már folyamatban vannak. A tapasztalatok szerint azonban többen nem a legális utat követik, ezért a KÖTIVIZIG hamarosan megkezdi a hosszabb idő óta be nem jelentett vízi állások elbontását.

A vízügyi igazgatóság - mint az Alcsi-Holt-Tisza vagyonkezelője és üzemeltetője – minden tőle telhetőt megtesz a méltán népszerű vízfelület használatának rendezése, a jó vízminőség biztosítása érdekében, ezt szolgálták az utóbbi években több százmillió forintból megvalósított vízügyi beruházások, illetve ezt célozzák a tervezett fejlesztések.
A vízfelület használói között sajnos akadnak olyanok, akik nem kötnek bérleti szerződést a vízi állásuk által elfoglalt területre. Ez gyakran csak érdektelenségre vezethető vissza, számos esetben azonban illegális vízkivételt, vagy szennyvíz bevezetést is takarnak e stégek. Ezért a KÖTIVIZIG a hosszabb idő óta be nem jelentett vízi állások elbontása érdekében eljárást kezdeményezett a vízügyi hatóságon. A határozat megszületését követően pedig haladéktalanul megkezdi az illegálisnak minősülő vízi létesítmények elbontását. 
Mivel ezek tulajdonosairól nincs pontos információ, illetve néhány stég a partról a beépítettség miatt nem közelíthető meg, a vízi állások beazonosítása GPS (EOV) koordináták alapján történik, majd a bontást a vízfelületről tervezik elvégezni a szakemberek. 
Az így felszámolt létesítmények várhatóan a vízügyi igazgatóság szolnoki, Gáz utcai telephelyére kerülnek, és a bontás költségeinek megtérítését követően ott átvehetőek lesznek.

forrás: kotivizig.hu

fotó: (csak illusztráció) ingatlantajolo.hu

Galéria

AktuálisKötivizigHolt-Tiszastégbérleti szerződés