2024.04.28, Vasárnap
Közösségi foglalkoztatóval segítik a börtönből szabadultak visszailleszkedését

Közösségi foglalkoztatóval segítik a börtönből szabadultak visszailleszkedését

kormanyhivatal.hu

2019.02.27. 16:42

Debrecen és Nyíregyháza után Szolnokon is megnyílt a Büntetés-végrehajtási Intézetből szabadultak reintegrációját segítő megyei közösségi foglalkoztató iroda. Cél, hogy a frissen szabadultak társadalomba való visszailleszkedését szakemberek segítsék, ezzel csökkentve a bűnismétlés veszélyének kockázatát.

Hirdetés

Az Ostor úti iroda átadási ünnepségén Kovács Mihály ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Fogvatartási Ügyek Szolgálatának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta az együttműködés fontosságát a szervezetek között és elmondta; az új iroda komplex intézményi keretet nyújt ahhoz, hogy a szakemberek segítségével a fogvatartottak életvezetési, magatartási tanácsokat kapva sikeresen illeszkedjenek vissza a társadalomba.

Dr. Berkó Attila megnyitó beszédében úgy fogalmazott; napjaink magyar büntetőpolitikájában a fogvatartottak társadalomba történő visszavezetése és a fogvatartotti foglalkoztatás kéz a kézben járnak. A munkáltatás, az oktatás, a jóvátételi programokban való részvétel és a társadalmi felelősségvállalás erősítése mind azt segíti, hogy a fogvatartottak újra megtalálják a jó irányt, csökkentve ezzel a visszaesés esélyét.

A kormánymegbízott hozzátette: a megyei Kormányhivatal és a Büntetés-végrehajtási Intézet szoros együttműködésben évek óta segíti egymás munkáját, több ponton is van együttműködésünk és szándékunkban áll, hogy a jó partneri viszonyt tovább erősítsük. A megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának szakemberei folyamatos együttműködésben segítik majd a büntetés-végrehajtási intézet, és az új iroda munkatársainak munkáját is.

A reintegrációs munka természetesen nem csak a büntetés-végrehajtásnak, hanem az egész társadalomnak fontos, mivel mindannyiunk közös érdeke, hogy a börtönben töltött idő után a fogvatartottak képesek legyenek a közösségben és a közösségért élni – húzta alá Dr. Berkó Attila.

Horváth Ákos, a megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a megnyitót követően részletesen ismertette a „Fogvatartottak reintegrációja” című programot, amely a büntetést töltő elítéltek, valamint az előzetes letartóztatás alatt álló személyek társadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedését erősíti.  A projekt keretében 4000 fogvatartottal készítenek egyéni fejlesztési tervet és nyújtanak számukra humán szolgáltatásokat. Kompetenciafejlesztő csoportfoglalkozáson 1800 fogvatartott vesz részt, és ezer főnek biztosítják a tanulását, hogy piacképes szakmát szerezhessenek.

Az eseményen elhangzott, ennek a projektnek a részeként adták át a megyei irodát is, tovább segítve ezzel a program célkitűzését.

AktuálisSzolnokBüntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága