2024.05.23, Csütörtök

Csoportos gyógyúszás a gyerekek egészségéért Martfűn

2016.03.14. 09:51

A Martfű Termál SPA Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszálló, körzeti jelentőségű szolgáltatóként, egy éve végez OEP által támogatott kezeléseket.

A Martfű Termál SPA Gyógyászati Központ, Uszoda és Gyógyszálló, körzeti jelentőségű szolgáltatóként, egy éve végez OEP által támogatott kezeléseket. Ez idő alatt, a balneológiai kezelések mellett, kiemelkedő eredményt értek el a 18 éves kor alattiak csoportos gyógyúszása terén is.

A kezelés módszertana, helyszíne és az azt végző szakemberek megismerésére ismét szakmai bemutatóra várták a térség gyermek- és szakorvosait, a nevelési-oktatási intézmények vezetőit és gyógytestnevelőit.

A 6-18 éves gyermekek csoportos gyógyúszása OEP által finanszírozott, ingyenes kezelés, gyógyulási lehetőség.

A gyógyúszás foglalkozásokra szakorvos utalhatja a beteg gyermekeket, leggyakrabban gerincferdülés, tartászavarok, mellkas, csípő és láb fejlődési rendellenességek, asztma, szív és érrendszeri betegségek, végtaghiányos állapotok, egyes idegrendszeri megbetegedések, fiatalkori magas vérnyomás betegség és elhízás miatt. A csoportos gyógyúszás számos betegségre és a testi-lelki fejlődésre is jó hatással van. A víz fizikai adottságait kihasználva, speciális gyakorlatokat végrehajtva, játékos formában mozgatja át a gyerekeket.

A kezelések hétköznapokon, 16-18 óráig tartanak, csoportbeosztás alapján. A foglalkozás javasolt rendszeressége heti két alkalom, időtartama 45 perc.  Egy évben 52 kezelést írhat fel az úszni tudó gyerekeknek reumatológus, gyermek ortopédus, kardiológus, pullmonológus és neurológus szakorvos.

A Martfű Termál SPA-ban a gyógykezeléseket szakorvosként dr. Kovács Imre reumatológus felügyeli. A gyógykezeléseket tartó szakoktatók Fehérváriné Nagy Judit és Demecs Mária gyógytestnevelők.

A gyógyúszás egyik fontos része a víz alatti torna, amit vállig érő vízben végeznek a gyerekek, a gyógytorna mozgásanyagához hasonlóan. A másik része a speciális úszás, amit kézi szerekkel, eszközökkel egészítenek ki, változatossá téve az úszást. Mindezekre láthattunk példákat, az arra vállalkozó gyermekek segítségével a gyakorlatban is bemutatva egy foglalkozás lehetséges tematikáját.

– A csoportos gyógyúszás, a balneoterápiás kezelések, mint a medencefürdő, masszázs, víz alatti sugármasszázs, gyógytorna és iszappakolás mellett, az elmúlt évben sikerült elindítanunk a Martfű Termál SPA-ban is a reumatológiai szakrendelést – tájékoztatott a helyben elérhető szakrendelések bővüléséről dr. Kovács Imre.

– 2015 februárjában indult a gyógyúszás, de a kezdeti nehézségek, a kezelések felírásának elhúzódását követően, májusra jutottunk el ahhoz, hogy a gyerekek ide tudjanak járni. Jelenleg 46 fővel, hat csoportban folyik a munka. Martfűről 17-en vesznek részt az órákon, a többiek a környező településekről és Szolnokról járnak át – tudtuk meg Fehérváriné Nagy Judittól

– Más, csoportos gyógyúszást biztosító fürdőkhöz képest, mi egy év alatt elértük, hogy közel ötven gyermek bekapcsolódott ezekbe a foglalkozásokba, az oktatóknak, az orvosoknak és a szülőknek köszönhetően. Mi mindent megteszünk azért, hogy ezek a gyerekek teljes életet élhessenek – hangsúlyozta Tomasovszky László, a Martfű Termál SPA igazgatója. A beutalás indulhat az iskolaorvostól a szakorvos felé, aki a diagnózis felállítását követően utalja a gyerekeket a kezelésre, és a szülő is kezdeményezheti a háziorvosnál, aki szintén szakorvoshoz irányítja a gyerekeket.

forrás: martfu.hu

Galéria

Helyi hírekMartfűMartfű Termál SPAgyógyúszásgerincferdülés