2024.05.27, Hétfő

Egy jászsági sasetető mozgalmas életét figyelhetjük meg az interneten

2016.01.06. 08:29

Immáron harmadik télen követhetjük figyelemmel a HELICON LIFE+ parlagi sas védelmi program keretében üzemeltetett sas etetőhelyen az ide látogató madarak viselkedését. Az etető életének megfigyeléséhez önnek nem kell más tennie, mint a jó meleg szobából felkeresni a program honlapját (www.parlagisas.hu) a webcam ikonra kattintani és élvezni a látványt. Jó megfigyelést kívánunk!

Az eddigi szokatlanul enyhe tél miatt még csak nem régen kezdődött el az etetés, de máris sok madárfaj látogatja. Legelőször a szarkák, dolmányos varjak, illetve hollók jelentek meg, gyakran több tucatnyi mennyiségben. Az egerészölyvek sem tétováztak sokáig, miután látták, hogy a „lármás népség” birtokba vette az etetőhelyet. Eddigi megfigyeléseik szerint néhány öreg parlagi sas is látogatást tett az etetőtéren, ami meglehetősen ritka jelenség. Szerencsére, fiatal és átszíneződő parlagi és réti sasok is rátaláltak már a könnyű zsákmányt ígérő területre, hiszen ezek a madarak keresztül-kasul repülik a Kárpát-medencét táplálék után kutatva. Erre minden esélyük megvan, hiszen a sasok a nagy madármozgást már igen messziről is észlelni tudják.

Az Európai Unió LIFE programja által támogatott projekt keretében végzett rendszeres etetéssel szeretnék elérni, hogy a környéken kóborló ragadozó madarakat minél nagyobb számban az etetőtéren felkínált állattetemekkel helyben tudják marasztalni. Ennek azért van nagy jelentősége, mert itt biztos nyugalomra lelnek ezek a fenséges és védett ragadozómadarak, az illegális tevékenységeket végző (mérgezés, lelövés) emberektől. Továbbá olyan veszélyforrások elkerülésére is nagyobb esély van, mint az áramütés, vagy a járművekkel való ütközés.

forrás: mme.hu

Galéria

Helyi hírekHELICON LIFE+parlagi sasetetőhely