2024.04.24, Szerda

Jelentős visszaesés várható a nemesnyár termelésben

mti

2016.10.17. 15:21

Szolnokon zajlik a Nyártermesztés helyzete, jövőbeni kilátásai konferencia.

Hirdetés

 

Jelentős termelésvisszaesésre van esély a nemesnyárasoknál a következő tíz évben, mivel természetvédelmi célokból jellemzően hazai nyárral, illetve a gyenge adottságú területeken más fafajokkal váltják fel a nemesnyárasokat - figyelmeztetett a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Szolnokon a Nyártermesztés helyzete, jövőbeni kilátásai konferencián.

 

Ugron Ákos Gábor előadásában elmondta, a hazai nyárasok helyzete sokat romlott az elmúlt évtizedekben. A javuláshoz az ökológiai, árvízvédelmi és gazdasági szempontokat is előtérbe kell helyezni. Megoldást jelenthet az energetikai és faipari célú ültetvények felkarolása, ami a magas hozzáadott-értékű, mezőgazdasági módszerekkel kezelt ültetvénykultúra szélesebb körű meghonosítását eredményezheti.


Magyarország a mintegy 120 ezer hektár nemesnyárassal Franciaország után a második helyen áll Európában, megelőzve például Olaszországot és Németországot. A nemesnyárasokból származó faanyag az erdőgazdálkodás évi 7 millió köbméter fakitermeléséből egymilliót tesz ki, ez az akác és a fenyő után a harmadik legnagyobb tétel.

 

Luzsi József, az Ártéri Erdőbirtokossági Társulat elnöke elmondta, természetvédelmi szempontból a nemesnyárra nincs szükség, viszont a hazai nyárfából nem lehet megélni. Hozzátette, eltűnik egy fafaj a palettáról, amely az ország évi fakitermelésének 15 százalékát adja, így megszűnnek munkahelyek, a vidék elnéptelenedik.

 

Dégi Zoltán , a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója szerint akár törvénymódosítással is meg kell teremteni a közérdekek közötti ésszerű összhangot. Speciális ártéri erdőkezelési szabályok szükségesek a hullámtérre, de megfontolandó javaslatnak tartják, hogy a teljes hullámtéri terület kerüljön állami kézbe.

Gazdaságnemesnyár