2024.06.25, Kedd

Indulhatnak a szolnoki felújítási projektek

info.szolnok.hu

2016.11.25. 09:25

Közel egymilliárd forintból megvalósulhat a Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése című projekt, amely a Művésztelep és az egykori szolnoki vár környékének turisztikai fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, létrehozva ezzel a Reptár mellett a város második legvonzóbb idegenforgalmi célpontját.

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének novemberi ülése egy perces néma főhajtással kezdődött. A jelenlévők a múlt héten elhunyt Csepeli Lajosra, a Coop Hungary Zrt. elnökére, és a Coop Szolnok Zrt. vezérigazgatójára emlékeztek.

Közmeghallgatással folytatódott a testületi ülés, ahol a megszólalók többsége a új parkolók létrehozására tett javaslatot. Téma volt ezen kívül például a gyakori rongálás, az Ady Endre úton bezárt ABC újranyitásáért is szót emelt többek nevében egy környéken élő lakos.

John Staines, az Ipari Parkban működő Eagle Ottawa Hungary Kft. vezetője tájékoztatta a közgyűlés tagjait a cég tevékenységéről és eredményeiről. A város egyik legnagyobb munkaadójaként több mint kétezer embert foglalkoztatnak.

A következő két évben is ugyanezekkel a buszokkal találkozhat az utazóközönség Szolnokon. Ugyan a szolgáltatóval kötött szerződés december 31-én lejár, az önkormányzat továbbra is a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-t bízza meg. Mindezt egy EK rendelet teszi lehetővé, miután a kiírt pályázatra a megadott határidőig egyetlen ajánlat sem érkezett és így az eredménytelenül zárult.

Hatékonyabbá és költségtakarékosabbá tenné a városüzemeltetési feladatok ellátását a város. Ennek érdekében az önkormányzat egy saját tulajdonú céget hoz létre Szolnoki Városüzemeltetési Kft. néven. A főként zöldterület-karbantartási feladatok ellátására korábban kötött, 8 évre szóló vállalkozói szerződés ugyanis 2017. április 1-jén lejár. Az 50 millió forint jegyzett tőkéjű Kft. vezetésére Lits Lászlót kérték fel ügyvezetőnek.

A Szolnok Városi Kollégium intézményvezetőjének Brahmi Ilonának, és a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetőjének Töreki Andrásnak vezetői megbízása 2017. július 31-én lejár. Mindkét intézményvezető első 5 éves ciklusát tölti. Az intézményvezető kiválasztása nyilvános pályázat útján történik. A pályázat mellőzhető, ha az intézményvezető ismételt, második ciklusra vonatkozó  megbízásával a fenntartó és a nevelőtestület egyetért. A képviselők egyetértettek Brahmi Ilona és Töreki András 2017-2022 közötti időszakra pályázati kiírás nélküli ismételt intézményvezetői megbízásával. 

Elfogadták a képviselők az előterjesztést, így megtörténik a Szegő Gábor Általános Iskola energetikai korszerűsítése. Az intézményben hamarosan 400 millió forint pályázati forrásból kezdődnek meg a munkálatok. 340 millió forint a vissza nem térítendő támogatás, 60 millió pedig az az önerő, amit a város saját adóbevételeiből fedez. A felújítás célja egy modern iskola megvalósítása, így a fejlesztési tervek között megtalálható: a fűtésrendszer korszerűsítése, az épület akadálymentesítése, villanyvezeték hálózat cseréje, de napelemek tetőszerkezetre helyezése is.

Döntött a közgyűlés a Törteli út környékének további sorsáról is. Ez még mindig a város legkritikusabb helyzetben lévő szegregátuma, az ott élők lakó- és életkörülményeinek javítása kiemelt cél. Ezt – két pályázatnak köszönhetően – a képzés és a foglalkoztatás elősegítésével történik meg, továbbá a meglévő 13 lakóingatlanból 8 magasabb komfortfokozatú bérlakást alakítanak ki, míg 23 lakhatatlanná vált épületet lebontanak.

Egy milliárd 130 millió forintból épülhet újjá a Véső út, de a vár környékének turisztikája is fellendülhet. A Regionális Atlétikai Játéktér Projekt célja a jelenleg rossz állapotban lévő környék fejlesztése. A terület teljes infrastrukturális fejlesztése során megtörténik a csapadék- vízelvezetési rendszer kiépítése, illetve a parkolási rendszer megteremtése.

 

A pályázatok mellett a bizottság ülésén az önkormányzati alapítású intézmények 2016-os többlet támogatásáról is szó esett, amiket az októberi közgyűlésen már jóváhagyták. Ez alapján az Aba-Novák Agóra Kulturális központnak 17 millió, a Szolnok TV-nek 20 millió, a Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak pedig 10 millió forint támogatást ítéltek meg.

GazdaságSzolnokMűvésztelepReptárSzolnok Megyei Jogú Város Közgyűlés