2024.03.28, Csütörtök

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a német ThyssenKrupp

mti

2016.11.25. 12:41

A ThyssenKrupp Jászfényszarun 500 új munkahelyet létrehozó 30 milliárd forintos zöldmezős beruházást hajt végre, és fejlesztő központot üzemeltet Budapesten, itt történik az új elektronikus kormányrendszerek kifejlesztése.

Hirdetés

Magyarországnak vezető szerepe lehet az autóipari újításokban azzal, hogy a ThyssenKrupp hosszú távon elkötelezi magát az ország mellett - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a kormány és a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. stratégiai partnerségi megállapodásának aláírása után.

A miniszter kiemelte, hogy az elektromos kormányrendszerek fejlesztésében a ThyssenKrupp világelső. A német konszern 77 országban 497 leányvállalatot működtet, és élen jár az autóipari digitalizáció és fejlesztések terén.
A 72. stratégiai partnerségi megállapodás aláírásával a világ legnagyobb acélgyártással, autó-, gép- és építőipari alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalata vált Magyarország stratégiai partnerévé.


Marc de Bastos Eckstein, a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a konszern Magyarországon hat leányvállalatot működtet, mintegy 1000 embert foglalkoztat és 500 millió euró árbevételt ért el tavaly.
Szijjártó Péter kifejtette, hogy az automatizálás, az elektromobilitás, a digitalizáció olyan szintet ért el, amely korábban elképzelhetetlen volt. Azok a vállalatok lesznek sikeresek, amelyek a leggyorsabbak a fejlesztésekben, illetve azok alkalmazásában, az országok közül pedig azok, amelyek minél több ilyen vállalkozást magukhoz tudnak vonzani.

A 72 stratégiai partner összesen csaknem 165 ezer embernek ad munkát Magyarországon, a megállapodások aláírása óta a vállalatok mintegy 13 600 új munkahelyet teremtettek, ebből 1325-öt kutatás-fejlesztési területen.
A stratégiai partnerek összesen 10 065 milliárd forint beruházást hajtottak végre Magyarországon, a szerződések aláírása után 1595 milliárd forintnyi új beruházást hoztak ide.


A miniszter kitért arra, a világgazdaságban élesedik a verseny, ezért egyre újabb eszközöket kell alkalmazni a beruházások Magyarországra vonzása érdekében.
A versenyképesség növelését segítő intézkedések között említette, hogy január 1-jétől életbe lép az az új adójogszabály, amelynek értelmében a vállalatok kétszer annyit írhatnak le az adóalapjukból, mint amennyit kutatás-fejlesztésre költenek.

 

Ugyancsak január 1-jétől lép életbe az az új költségvetési finanszírozási lehetőség, amely szerint egyedi kormánydöntések keretében vissza nem térítendő támogatást adhat a kormány Budapesten is kutatás-fejlesztési célú beruházásokhoz.
A versenyképességet növelő intézkedések közé tartozik a társasági adó, illetve a munkáltatókat terhelő járulékok csökkentése is; ezzel Magyarország válik a legkedvezőbb beruházási környezettel rendelkező országgá Európában.

GazdaságJászfényszaruThyssenkruppautóipar