2024.04.19, Péntek

Jók a tapasztalatok a megyében gumibitumenes aszfaltkeverékre

mti

2016.12.17. 10:50

Megújul az útügyi műszaki szabályozás, megteremtődnek a gumibitumen alkalmazását és az automatizált járművek hazai kifejlesztését támogató jogi keretek; a készülő miniszteri rendeletek közigazgatási egyeztetése és társadalmi véleményeztetése a közeljövőben megkezdődhet.

Hirdetés

 A tárca közleménye szerint az útügyi műszaki szabályozás szakmai követelmény- és fogalomrendszere jelentős változásokon ment át az elmúlt években, így szükségessé vált a teljes közúti szabályozás felülvizsgálata, amely idén májusban kezdődött, és az év végére befejeződött. Az áttekintés eredményeként a meglévő jogszabályok, egyéb előírások aktualizálásán túl a szabályozás egyszerűsítésére, új rendelkezések megalkotására is átfogó javaslat készült.

Az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkársága egyedi kérelmek alapján eddig is lehetővé tette a gumibitumen alkalmazását. A komplex útfelújítási programban idén elvégzett munkák során a kivitelezők csaknem 39 ezer tonna gumibitumenes aszfaltkeveréket építettek be. Az országos közúthálózaton a legtöbb gyakorlati tapasztalat Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében gyűlt össze, az érintett útszakaszokon forgalom által okozott nyomvályúsodás, egyéb deformáció nem mutatható ki. Az előkészített miniszteri rendelet a korszerű, költséghatékony technológia további térnyerését alapozza meg - hangsúlyozta közleményében az NFM.

A tárca felidézte azt is: a visegrádi országok képviselői novemberben szándéknyilatkozatot írtak alá a Nemzetgazdasági Minisztérium által szervezett Regionális Digitális Konferencián (Regional Digital Summit) Budapesten. A dokumentum a magas szinten vagy teljesen automatizált járművek és járműtechnológiák szabad forgalmú közúti közlekedésének megteremtése felé tett első lépésként értékelhető.

A szándéknyilatkozat szakmai előkészítése mellett a fejlesztési tárca egy jogszabálytervezet is megalkotott, amelynek célja, hogy a tervezők, gyártók kiváló vezetési jellemzőkkel rendelkező automatizált járműveket fejlesszenek ki, amelyek valamennyi úthasználó számára magas fokú biztonságot garantálnak.


A közlekedéspolitikáért felelős államtitkárság befejezte a pilóta nélküli légi járművek repülésére vonatkozó jogszabálytervezet szakmai előkészítését is. A tervezet a német mintát követve tesz javaslatot a szabályozásra, amely méret alapján kategóriákba sorolja a drónokat, általános jelleggel meghatározza használatuk alapvető feltételeit, az egyes kategóriákhoz kapcsolódva pedig további részletes szabályokat tartalmaz.

A közlemény idézi Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, aki hangsúlyozta, az előkészített szabálymódosítások az érintett területeken új lendületet adhatnak a közlekedés fejlesztésének, és Magyarország lépést tarthat az ágazat globális folyamataival, trendjeivel is.

Gazdasággumibitumenútügyi szabályozás