2024.03.29, Péntek

Szolnok gazdasága a vártnál is jobban teljesít

info.szolnok.hu

2016.12.27. 14:52

Mindezt az adóbevételek növekedése is jelzi – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc polgármester.

Hirdetés

Az idei büdzsé sem volt forráshiányos, így a tervezett feladatok teljesítése nem okozott likviditási problémát, hangzott el a város 2016. évi gazdálkodásának I. félévi helyzetével kapcsolatosan a szeptemberi közgyűlésen. A helyi iparűzési első félévre tervezett bevételei elmaradtak a várttól, ez 300 millió forintos hiányt jelentett. Árnyalta a képet, hogy szeptember 15-e volt a határideje az előleg fizetésnek, aminek a pénzügyi eredménye még nem szerepelt az első félévi tájékoztatóban.

A helyzet azóta pozitívan változott – mondta Szalay Ferenc. Nem csak hogy teljesült a tervezett adóbevétel, de jelentősen meg is haladta a várakozásokat a december 20-ig beérkezett összeg. A helyi iparűzési adó 2016 évi tervezett bevétele 4300 millió, míg a 2016. december 20-ig beérkezett ennél több, 4316 millió forint volt.

Szolnok költségvetése stabil, egyensúlyban van - hangsúlyozta a polgármester, aki köszönetet mondott a város gazdasági élete szereplőinek és a magánszemélyeknek is a kiemelkedő adófizetési morálért, valamint munkatársainak, hogy előrelátásukkal biztonságossá tették a város gazdaságát.

A helyi iparűzési adóból befolyt összeg növekedése a tervezetthez képest jelentős, 9,3 %-os, így elmondható, hogy Szolnok gazdasága immár évek óta dinamikusan fejlődik, s a jövő is tervezhető. Jut pénz a működésre, valamint a tervezett fejlesztésekre is.

Hozzátette: az elmúlt három év folyamata nem szakad meg, folyamatosan erősödik a gazdaság. Szavai szerint a 2,1 százalékos GDP-növekedéshez képest több mint négyszeres mértékben múlja felül az országos átlagot a "szolnoki GDP-növekedés".

Kiemelte: amennyiben tavasszal elindul a 4-es út négysávosítása és 2019 közepére eléri a várost, Szolnok fejlődési lehetőségei "soha nem látott mértékben kell, hogy erősödjenek".  Szólt arról, hogy Szolnokon 4 százalék körüli a munkanélküliség, mint mondta "gyakorlatilag aki akar dolgozni, Szolnokon megtalálja a lehetőséget". 

GazdaságköltségvetésSzolnok polgármestereadóbevételek