2024.05.23, Csütörtök

Több mint hárommilliárd forintból hat útszakasz újult meg idén Szolnok megyében

mti

2016.12.23. 07:14

Mintegy 3,2 milliárd forintból 27 kilométernyi útszakasz újult meg idén Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Vántsa Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója kiemelte, a fejlesztések mindegyike határidőre és a tervezett műszaki tartalommal befejeződött. Ezzel a térségek közúti közlekedése biztonságosabbá vált, könnyebb az érintett települések megközelítése és rövidültek a menetidők.

2016-ban a 4628-as jelű Tiszaföldvár-Mezőtúr összekötő út külterületi szakaszának korszerűsítése mellett megújult a 4-es számú főút Fegyvernek-Szapárfalu belterületi szakasza, a 46-os főút Mezőtúr és a kétpói elágazás közötti külterületi szakasza, a 32-es főút külterületi szakasza Újszász és Zagyvarékas térségében, valamint a 44-es és 45-ös számú főutak csomópontja.

A kivitelezést a HK Konzorcium vezető tagjaként mindenütt a HÓDÚT Kft. végezte. A cég szakemberei több helyen nem csupán az aszfalt legfelső, úgynevezett kopórétegét cserélték újra, de az útalapot is megerősítették. Emellett volt olyan szakasz, ahol közvilágítást is kiépítettek, míg Fegyvernek-Szapárfalu belterületén a 4-es számú főút 3 centiméter vastag zajcsökkentő burkolatot kapott.  

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke az eseményen hangsúlyozta, a beruházásokkal érzékelhetően faragott jelentős hátrányából a megye. Emellett pozitívumként értékelte, hogy a korszerűsítésekre a magyar gazdaság teljesítményének köszönhetően hazai forrásból nyílt lehetőség. A megyei közúthálózat fejlesztését a következő években is legalább ilyen ütemben kell folytatni az országos átlaghoz történő felzárkózás és az európai színvonalú közlekedési feltételek megteremtése érdekében. 

Emlékeztetett: "e téren komoly lemaradást kell pótolni, hiszen az elmúlt 25 év hatalmas összegű autópálya-építései elkerülték Jász-Nagykun-Szolnok megyét." A most megújult szakaszok között pedig akadt olyan, ahol legutóbb 34 évvel ezelőtt végeztek aszfaltozást. 

 

Boldog István fideszes országgyűlési képviselő a tájékoztatón emlékeztetett: elindult az M44-es autóút megvalósítása és folytatódik az M4-es gyorsforgalmi út építése, mely az idei és 2017-ben várhatóan ezt meghaladó léptékű útfelújítási programmal együtt "közelebb viszi a megyét a fővároshoz és a világhoz". Mindez az eddig infrastrukturális hátrányban lévő térségek gazdasági megerősödését is szolgálja - tette hozzá.     

 

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára egy korábbi sajtótájékoztatón bejelentette, a komplex útfelújítási program jövőre is folytatódik, 2017-ben a kormány a tervek szerint 100 milliárd forintot ad a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek további 850 kilométernyi közút korszerűsítésére. A 2016-ban 69 milliárd forint értékű költségvetési forrásból felújított 568 kilométerből 444 kilométer főúti, 124 kilométer pedig mellékúti szakasz volt. Az idén 173 helyszínen zajlottak beruházások. 

GazdaságJász-Nagykun-Szolnok megyeMagyar Közút Nonprofit Zrt.komplex útfelújítási program