2024.04.24, Szerda

Paprikaőrlő üzemet adtak át Tiszaszentimrén

mti

2017.02.04. 08:08

A 64 millió forintos beruházás 56 millió forint belügyminisztériumi támogatással valósult meg. A beruházás közvetlenül öt munkahelyet teremt, azonban a településen további negyvenöt embernek ad megélhetést.

Hirdetés

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az eseményen elmondta:  óriási lehetőség rejlik a mezőgazdaságban foglalkoztatási szempontból, ami a vidéki megmaradást erősítheti.  A Start munkaprogram keretein belül Tiszaszentimrén évek óta termelő munka zajlik, amely képes piaci versenyben is megállni a helyét. A minőségi, GMO-mentes (génmanipulált szervezetektől mentes), hagyományos magyar termékeknek mindig lesz piaca - szögezte le.     

Koczúrné Tóth Ibolya, Tiszaszentimre polgármestere elmondta: 2014 óta foglalkoznak a településen fűszerpaprika-termeléssel, de problémát jelentett, hogy 100 kilométeres körzetben nem tudtak őröltetni. Ezért döntöttek úgy 2015-ben, hogy üzemet hoznak létre az általuk termelt paprika őrlésére, valamint bérőrlésre és értékesítésre. Várakozásuk szerint tevékenységük ezen része piaci körülmények között önfenntartóvá válhat. 

Számítanak arra, hogy a térségben élő mezőgazdasági vállalkozók, őstermelők és önkormányzatok is igénybe veszik majd az üzemet bérőröltetés céljából. Az őröltetés lehetősége a fűszerpaprika-termesztés újjáéledését is elősegíti.

 

Az önkormányzat 2015-ben 3 millió forintért vásárolta meg a jelenlegi üzem épületét. A termelést a szükséges engedélyek birtokában december végén kezdték meg.     

A polgármester elmondta, hogy az üzemben kiváló minőségű fűszerpaprikát dolgoznak fel, amely hagyományos szántóföldi termesztéssel, magyar földben terem. A belőle készült őrlemény íze, illata, zamata kiváló Az üzem egész évben működőképes. A kapacitást legfeljebb az befolyásolja, hogy a szárítóban körülbelül 24 órát szárad egy tonna mennyiségű paprika.

Az idén a közfoglalkoztatási program keretében 40 ember fog 6 hektáron fűszerpaprikát termeszteni. 

GazdaságTiszaszentimrePaprikaőrlő üzem