2024.03.28, Csütörtök

Több mint 2,6 milliárd forintos közlekedésfejlesztés valósul meg Szolnokon

mti, info.szolnok.hu

2017.02.23. 11:28

Az ősz elején induló és a tervek szerint bő egy évig tartó kivitelezés során átépítik és meghosszabbítják a dr. Sebestény Gyula körutat a Mester úti laktanya területén keresztül a Mester útig. A környéken megnyílik egy terület, ahol lakóingatlanok épülhetnek, kereskedelmi egységek, vállalkozások működhetnek.

Hirdetés

Lakossági fórumon ismertette az Áchim úti iskola épületében a megyeszékhely vezetése a Mester út és környékének fejlesztéséről szóló beruházást. Szolnok közgyűlése még augusztus 15-i soron kívüli közgyűlésén döntött a fejlesztés megindításáról.

Mint azt Szalay Ferenc polgármester elmondta, a Szolnoknak biztosított uniós keretből elsőként a Mester úti beruházás valósul meg.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként benyújtott, „Mester út és környéke közlekedési hálózatának a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló fejlesztése” című pályázatot a kormány 2.640.000.000,- Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte. Ami fontos, a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100%-a.

 

A pályázatnak köszönhetően átépítik és meghosszabbítják a dr. Sebestény Gyula körutat a Mester úti laktanya területén keresztül a Mester útig. Körforgalmi csomópont épül a Városmajor út és a Sebestény körút kereszteződésében, illetve a fejlesztés részeként szerkezetileg megújul a dr. Sebestény úti Zagyva-híd. A hídon kerékpárút is létesül.

 

A fejlesztés részeként a területrész lakó-, gazdasági területrésszel bővül, melynek népességmegtartó és javító hatása van, továbbá hatása jelentkezik a munkaerő piaci mobilitást is elősegítő útfejlesztésben (feltáró út, kerékpárút, körforgalom és a szükséges csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése).

 

A fejlesztéssel érintett helyeken a meglévő buszmegállókat felújítják, illetve az új útvonalon a szükséges helyeken buszmegállókat helyeznek ki. Az úthálózat forgalomcsillapítását a sebesség csökkentésével, gyalogátkelőhelyek, forgalomcsillapító középszigetek építésével, kerékpáros átvezetések kialakításával kell megvalósítani. A Városmajor úttól a Mester útig a közvilágítási hálózatot is kiépítik.

 

A kerékpárút a végcsomópontban csatlakozik a Millér-főcsatorna felé tervezett kerékpárúthoz. A tervezési területen a kerékpárosok, mozgásukban korlátozott és gyengénlátó személyek számára az akadálymentesítés biztosított lesz.

A fórumon a tervezők részletesen bemutatták az új útszakaszt a lakosoknak. Kiemelték, hogy a házak kapubejáróinak bekötését minden érintett ingatlannál megoldják.

GazdaságSzolnokTOP pályázatokközlekedésfejlesztés