2024.03.28, Csütörtök
Jók a terméskilátások a gyümölcsösökben a kemény tél ellenére
pixabay.com

Jók a terméskilátások a gyümölcsösökben a kemény tél ellenére

mti

2017.03.14. 08:32

A gyümölcsösökben nem okozott jelentős fagykárt a szokatlanul hideg tél, ezt állapította meg a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. tizennégy gyümölcsfajta rügyeinek laboratóriumi vizsgálata alapján.

Hirdetés

A szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával, valamint termesztéstechnológiai módszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó társaság 8 alma- és 6 meggyfajta fáinak termőrügyeit vizsgálták, kétméteres magasságból, véletlenszerűen vett minták alapján.


A magyar cég újfehértói telephelyén végzett laboratóriumi vizsgálat során kiderült: a meggyfajták közül egyedül a debreceni bőtermő rügyei sérültek jelentősebben, itt a minta negyede károsodott. A szakemberek szerint azonban még ez sem jelenti azt, hogy gyenge lesz a termés, hiszen a bőséges gyümölcshozamhoz elegendő, ha a virágrügyek 15-20 százaléka megköt.

 

Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa kifejtette, hogy a régió gyümölcsültetvényei a tél folyamán helyenként mínusz 17 fokos hideget is elviseltek. Magyarázata szerint ennek elsődleges oka az, hogy a decemberre mélynyugalmi állapotba került fákat február végéig nem érte olyan jelentős felmelegedés, amely elindította volna a nedvkeringést. Ez ugyanis egy újabb erős lehűlés alkalmával sérülékennyé tette volna a növényeket.

 

A jelenleg biztató terméskilátásokat a tél már nem, legfeljebb a májusi fagyok veszélyeztethetik.

GazdaságJász-Nagykun-Szolnok megyegyümölcsösfagykár