2024.04.20, Szombat

Csaknem 54 milliárd forint jut fejlesztésekre Jász-Nagykun-Szolnok megyében

mti

2017.05.31. 07:48

Csaknem 54 milliárd forintot használhatnak fel a Terület-és településfejlesztési operatív program forrásaiból Jász-Nagykun-Szolnok megye települései, ebből eddig már mintegy 40 milliárd forintra születtek támogatói döntések.

Hirdetés

 

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Jász-Nagykun-Szolnok megyei TOP információs nap alkalmából tartott sajtótájékoztatón kiemelte, mérföldkőhöz érkezett az 1300 milliárd forint értékű megyei, illetve megyei jogú városi fejlesztést lehetővé tevő program végrehajtása. A TOP a fejlesztéspolitika egy szelete, ezen kívül 9 másik operatív program van, amely forrásokat biztosít a helyi települések, vállalkozások számára.   

 A TOP-on kívüli másik 9 program mind pályázati forrás, míg a TOP  esetében "nem kell megharcolni" a forrásokért a megyéknek és a megyei jogú városoknak , hanem a rendelkezésükre álló keretek között maguk dönthetnek a helyi fejlesztések támogatásáról. Az 1300 milliárd forintból 800 milliárd forint forrás esik a megyékre, a fennmaradó 400-500 milliárd  forint a megyei jogú városok fejlesztése. A megyékre jutó forrásokon belül Jász-Nagykun-Szolnok megye mintegy 54 milliárd forintos kerete mellett Szolnok, a városi keretből további csaknem 15 milliárdot fordíthat a TOP-ból közvetlen támogatásokra.    

 A szaktárca országszerte szervez információs napokat, ahol a nyertes helyi pályázók mellett a Magyar Államkincstár mint irányító hatóság képviselőivel egyeztetik a tennivalókat a hatékony projektvégrehajtás érdekében.     

A források a támogatási szerződések megkötése után rendelkezésre állnak, a kormányhivatalokon keresztül pedig kiemelt eljárási rendben történnek majd az engedélyeztetések. Ez a két elem a garancia arra, hogy a következő egy-másfél évben megvalósuljanak a beruházások - mutatott rá Rákossy Balázs.     

 

Oláh Gábor, az NGM regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, fontos, hogy június közepéig valamennyi nyertes pályázóval megkösse az irányító hatóság a támogatási szerződést, a támogatásokat pedig július végéig kiutalják. A beruházásoknak az év végére kétharmados készültséget kell elérniük - mondta.     

 

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke szólt arról, hogy a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus kereteit érintő támogatási döntések alapján eddig 104,26 milliárd forint érkezett a megyébe. Ezzel az eredménnyel a megyék rangsorában Jász-Nagykun-Szolnok megye jelenleg körülbelül a középmezőnyben helyezkedik el. A megye mintegy 54 milliárd forint TOP- keretéből a megyei önkormányzat közgyűlése eddig már mintegy 40 milliárd forint pályázati összegről döntött. A 2017. május 4-ei támogatási döntéssel 20,8 milliárd forintot lekötöttek, a korábbi támogatási döntésekkel pedig mintegy 7,5 milliárd forintot - mutatott rá. Hamarosan támogatási döntéssel fognak rendelkezni további projektek, amelyek további 11,7 milliárd forint felhasználását jelentik majd - jegyezte meg.     

A TOP megyei második pályázati körében pedig mintegy 13,8 milliárd forint összegre lehet még pályázatot benyújtani 2017 első félévének végéig.

GazdaságJász-Nagykun-Szolnok megyeTerület- és Településfejlesztési Operatív Program