2024.04.20, Szombat

Szolnokon ülésezik az MJVSZ Jegyzői Kollégiuma

info.szolnok.hu, mti

2017.05.09. 12:25

A Megyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiuma 12 év után újra Szolnokon tartja soron következő ülését. A nagyvárosok címzetes főjegyzői és jegyzői az érintett szaktárcák államtitkáraival, illetve a szakmai intézmények vezetőivel folytatnak tanácskozást.

Hirdetés

 

Évente két ülést tart a Jegyzői Kollégium, illetve karácsony közeledtével is asztalhoz ülnek egyszer, hogy megvitassák a legfontosabb aktuális kérdéseket. Szolnokon utoljára 2005-ben találkoztak a megyei jogú városok jegyzői. Kedden és szerdán 23 települést képviselve öt témakörben tanácskoznak a tagok, akiket a házigazda szerepében Szalay Ferenc polgármester köszöntött, majd előadásában bemutatta Szolnok sajátosságait, gazdasági környezetét, a közelmúlt turisztikai fejlesztéseit.

"Nélkülözhetetlen a megyei jogú városok ereje, hiszen számos fejlesztést vezényeltek le, ezzel hozzájárultak az ország gazdaságának erősödéhez"

A kétnapos program nyitónapján szólt arról, hogy Szolnok gazdasága erősödik, a mezőgazdasági mellett a vasúti gépgyártás is jelentős a városban. Emlékeztetett arra, hogy Szolnokon és Dunakeszin gyártják majd az új IC+ vasúti kocsikat.
A város teljes kerete a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 15,19 milliárd forint, ebből eddig több mint 9, 9 milliárd forint támogatást kötöttek le.
A Modern városok program keretében öt projekt előkészítése van folyamatban 15 milliárd forint értékben. A tervezett beruházások között van a tiszaligeti strandfürdő, a művésztelep, a tiszai kikötő és létesítményei, a Véső úti sporttelep és strandfürdő fejlesztése, valamint az ipari park bővítése.
Szalay Ferenc kiemelte, a Szolnokot is érintő legfontosabb beruházás a 4-es főút négysávosítása, és örömét fejezte ki, hogy a napokban elindult az építkezés.

 

A két nap során kollégium tagjai tárgyalnak az önkormányzati ASP rendszer aktuális kérdéseiről, megvitatják az iskolák állami fenntartásba és működtetésbe vételének és az önkormányzatokkal való együttműködésnek első tapasztalatait, valamint konzultálnak az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalatairól. Elhangzik egy tájékoztatás a közbeszerzési eljárásokat szabályozó jogszabályi környezet változásairól, és az épített környezet alakításáról szóló törvény, valamint a 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet módosításából adódó feladatokat, valamint az építésügyi hatósági feladatok ellátásával kapcsolatos tekintették át, illetve szóba kerültek a köztisztviselők jogállására vonatkozó szabályozás felülvizsgálatának kérdései, és az illetményrendszer áttekintése.

GazdaságSzolnokjegyzőMegyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiuma