2024.03.28, Csütörtök

TOP forrásból újul meg a martfűi Művelődési Központ

martfu.hu

2017.05.18. 14:30

2020-ig 54 milliárd forint TOP-os pályázati forrás fordítható Jász-Nagykun-Szolnok megyében terület- és településfejlesztésére. 20,8 milliárd forint elosztásáról már döntés született, köztük Martfű Város Önkormányzata a Zöld város kialakítása felhívásra benyújtott pályázatával.

Hirdetés

 

Az önkormányzat nyertes és még elbírálásra váró, további pályázatairól dr. Papp Antal polgármester adott tájékoztatást:

– A TOP-os pályázatokban megyei szinten született döntésről, az egyik pályázatunkról már kaptunk értesítést. A Zöld város kialakítása pályázat a Művelődési Központ külső felújítására, az épület környezetének valamilyen szintű rendbetételére vonatkozik. Hőszigetelés, ajtó, ablak csere, a homlokzat megújítása, a tetőszerkezet szigetelése, vízszigetelése és az esővíz csatornák cseréje szerepel a beruházásban.

Más pályázati forrásból most zajlik a közbeszerzése az épület hőtechnikai korszerűsítésének, a szellőzés, fűtés, hűtés megoldásával a színházteremben, a táncteremben és a földszinti aulában.

Ezen a pályázaton kívül még sok terület- és településfejlesztésre vonatkozó pályázatunk vár elbírálásra. Pályáztunk az AC raktár hőszigetelésére, nyílászáró cseréjére, a Mártírok úti közösségi ház hőszigetelésére, ajtó-, ablak- és fűtéskorszerűsítésére. Ebből az épületből idősek otthonát alakítanánk ki. Pályázatot nyújtottunk be a Munkácsy úti óvoda bővítésére, felújítására és a Május 1 úti óvoda bölcsődévé alakítására. Ezzel a beruházással az óvoda épületek külsőleg és hőtechnikailag is megújulnának. A Munkácsy úti óvoda emeleti rész kialakításával, több csoportszobával bővülne, lifttel, a tetőszinten zöld felülettel. - számolt be róla a polgármester.

 

A két bérlők házának átalakítására is pályázatot nyújtott be az önkormányzat. Ez az ún. soft-os beruházás még nem szorosan a felújításra, hanem az ott élő emberekkel kapcsolatos tevékenységek végzésére vonatkozik. A teljes pályázattal a két bérlők házát lakásokká alakítanánk, a padlástér beépítésével és fűtéskorszerűsítéssel. A közel 400 millió forintos felújítással nagyon komoly beruházás valósulhatna meg. Az óvoda-bölcsőde beruházás 120 millió forint értékű lenne, az AC raktár felújítása 50 millió forint értékű, a volt Mártírok úti általános iskola fűtéskorszerűsítése illetve elindítása az idősek otthona útján 200 millió forintos pályázat.

Ezeken kívül még az Ipari parkos beruházásra vonatkozó, 630 millió forintos pályázatunk van függőben. Remélem, hogy az is sikerrel záródik ebben a körben. A pályázat a déli ipartelep közművesítéséről szól, út kialakítása, odavezető víz - szennyvízcsatorna kiépítése, a terület gázzal történő ellátása illetve villamoshálózat kiépítése szerepel a tervek között.

Az önkormányzat más forrásokra is pályázik. A Vidékfejlesztési Program (VP) fejlesztési kereteiben pályáztunk a Városháza felújítására és gépbeszerzésre. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) három pályázatot adtunk be, a könyvtár megújítására, közösségi tér kialakítására és társulási rendezvényekre.

Folyamatban van az Esély Otthon pályázatunk elkészítése is, amelyben az egyik önkormányzati épületből ifjúsági otthont alakítanánk ki. 18-35 év közötti fiatal házasok, együtt élők részére biztosítanánk ingyenes lakhatást, segítve ezzel az előtakarékoskodásukat. 

Az önkormányzat beadott pályázatainak összértéke megközelítőleg hárommilliárd forint, a TOP-on belül 1,5 milliárd forintnyi, amelyből még csak egy 105 millió forintos projekt támogatásáról kaptunk értesítést. Remélem, hogy a többi pályázat is sikerrel zárul, és pár héten belül értesítést kapunk, hogy ezek a beruházások is indulhatnak! – hangsúlyozta dr. Papp Antal.

 

Martfű Város Önkormányzatának TOP-os pályázatai

Támogatott: 

- TOP-2.1.2 – Zöld város kialakítása – Művelődési Központ teljes homlokzati, lábazati és tető-hőszigetelése, nyílászáró cseréje és a körülötte levő zöldfelület rekonstrukciója. Támogatás: 105.519.809 Ft.

Beadott, támogatásra vár:

- TOP-1.4.1 – Óvoda, Bölcsőde felújítás, átalakítás: Munkácsy úti Óvoda bővítése (egy ráépített emelettel), Május 1 úti Óvoda bölcsődévé alakítása. Pályázott összeg: 119.989.300 Ft

- TOP-3.2.1 – AC raktár Energetikai felújítása: hőszigetelés, nyílászáró csere, napelemek telepítése. Pályázott összeg: 49.999.457 Ft

- TOP-3.2.1 – Mártírok úti Iskola Idősek otthonává alakítása első fázisa (külső): Energetikai felújítás - hőszigetelés, nyílászáró csere, napelemek telepítése. Pályázott összeg: 199.506.840 Ft

- TOP-5.2.1 – Helyi komplex programok – „A leromlott városi területek szociális célú rehabilitációja” pályázat kötelezően megvalósítandó soft-része, amely nélkül a pályázatot nem lehet megvalósítani. Pályázott összeg: 54.469.792 Ft

- TOP-1.1.1 – Martfű Ipari terület fejlesztése (Ipari park és az azt a 442-es úttal összekötő út építése); pályázott összeg: 634.410.701 Ft.

 

Forrás: martfu.hu / Herbály Jánosné

GazdaságMartfűTOP-os pályázat