2020.01.24, Péntek

Hirdetés

Az életminőséget védi a kormány élelmiszerbiztonsági akcióterve
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az életminőséget védi a kormány élelmiszerbiztonsági akcióterve

mti

2017.07.15. 16:41

Cél, hogy a magyar fogyasztók biztonságos, GMO-mentes, jó minőségű és egészséges élelmiszerekhez jussanak.

Hirdetés

A magyar emberek életminőségét védi a kormány húszpontos élelmiszerbiztonsági akcióterve, elősegítve az élelmiszerek minőségének javítását, a vásárlói tudatosság fejlesztését és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését - mondta a földművelésügyi miniszter szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen.

Fazekas Sándor a község önkormányzata és a Derzsi Szabadidős Egyesület által szervezett 9. Kárásznapon fontosnak nevezte, hogy az élelmiszerek nagy részét a magyar élelmiszeripar állítsa elő a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagokból. Mindez további munkahelyeket teremt és segíti a gazdák megélhetését is. 


A kormány döntése értelmében egy komplex kampány indul, gyarapítják a minőségi termelést erősítő kötelező szabályokat - mondta a miniszter, fontosnak nevezve egy olyan minősítési rendszert, amely segíti az élelmiszerek közötti eligazodást.
Bővítik és fejlesztik a hatósági szakértői munkát, az ellenőrzéseket, és támogatják az élelmiszerek megkülönböztetésére alkalmas önkéntesen alkalmazható eszközök, védjegyek elterjesztését.
Szintén feladat az élelmiszerek S-QR kód védjegyének megtervezése és létrehozása. Ez lehetővé teszi, hogy a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel lehessen információkat gyűjteni az élelmiszerekről.
A következő időszakban kampányt indítanak a vásárlók tájékozottságának növelésére. Ezt szóróanyagok, kiadványok és képzések szolgálják majd. Az iskolai oktatásban is szerepet kap az élelmiszerek megismerése.

 

Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a 2019-ig tartó "kampány" forrásigénye mintegy kétmilliárd forint: 2017-ben 150 millió forintot, 2018-ban egymilliárd forintot, 2019-ben pedig több mint 700 millió forintot költenek erre. Néhány hónap múlva a munkának már jól látható eredményei lesznek. 
Az agrártárca vezetője szólt arról, hogy a magyar termékek arányát szeretnék tovább növelni a kiskereskedelmi forgalomban: míg 2010-ben ez 30 százalék volt, idén már 60 százalék.      

GazdaságTiszaderzsélelmiszerbiztonsági akcióterv