2024.03.19, Kedd

Új üzemegységgel bővült a martfűi növényolajgyár

martfu.hu

2018.10.15. 14:21

A Bunge martfűi Sunpro üzemének átadásával újabb fejezet nyílt a Bunge fejlődésének történetében. A világszínvonalú létesítmény a napraforgódarát képes magas hozzáadott értékű takarmánnyá alakítani. A beruházás mintegy két évig tartott, közel 33 millió dollárba került, és 21 új munkahelyet teremtett Martfűn.

Hirdetés

„Az új gyáregységben készülő Sunpro termékcsaláddal olyan speciális igényeket kiszolgáló, magas hozzáadott értékű, helyben előállított, fenntartható, frissen gyártott alternatív összetevőkből álló fehérjeforrás kerül a piacra, amely GMO-mentes termelésben felhasználható takarmányoknak is összetevője lehet” – hangsúlyozta Wojciech Jachimczyk, a Bunge Zrt. vezérigazgatója a város életében meghatározó gyár legújabb fejlesztéséről a beruházás szeptember 12-i hivatalos átadó ünnepségén.

A képen láthatók sorrendje balról jobbra:
Grászli János, a Bunge Zrt. olajosmag értéklánc igazgatója, Wojciech Jachimczyk, a Bunge Zrt. vezérigazgatója, William Dujardin Észak- és Közép-Európai ügyvezető igazgató, dr. Papp Antal, Martfű város polgármestere és Balogh Imre gyárigazgató ünnepélyes szalagátvágással hivatalosan is felavatta az új martfűi Bunge Sunpro üzemet

„Fontos állomás a martfűi üzem átadása a Bunge magyarországi fejlődésének történetében, melynek első lapjait az elődeink írták az 1980-as években, mielőtt 2001-ben a Bunge átvette a stafétát.

Azóta a társaság az olajmag és az olajmag alapú termékek hazai és európai piacain egyaránt meghatározó szereplővé vált. Több mint 500 millió dolláros éves forgalmával, közel 500 dolgozójával és 15 millió dolláros éves nettó jövedelmével a Bunge Zrt. hazánk egyik legnagyobb agrárgazdasági és élelmiszeripari vállalata.

A Bunge cégcsoport erőteljes támogatásának és a martfűi üzem csapatának remek munkája eredményeként a Sunpro idén megkezdte a működését, és termékekkel látja el vevőiket.

Egy ilyen jelentős beruházás nem jöhetett volna létre Martfű Város Önkormányzatának támogatása és a köztünk kialakított remek együttműködés nélkül.

Mindannyian azt reméljük, hogy a Sunpro további növekedést jelent a helyi gazdáknak, biztosítja dolgozóink foglalkoztatását, és javítja vevőink versenyképességét” – fogalmazott a Bunge Zrt. vezérigazgatója.

 

„Szeretném megköszönni mindazok munkáját, akik ezt az újabb fejlesztést ide, a Tisza legszebb kanyarulatába álmodták. Bízunk benne, hogy a cégcsoport újabb és újabb fejlesztéseket, beruházásokat illetve további munkahelyteremtést hoz Martfűre. Az egész város nevében mondhatom, nagyon örülök annak, hogy a Bunge Zrt. vezetése továbbra is városunkban képzeli el a fejlesztéseit” – fogalmazott az átadó ünnepségen dr. Papp Antal, Martfű város polgármestere.

 

„Martfű élete mindig összeforrt az ipar, a gyárak életével. A korábban meghatározó három gyár közül igazán már csak a Bunge Zrt. működik eredeti formájában, amely a legnagyobb befizető a városban. Azért mondom bátran, hogy befizető, mert nem csak a legjelentősebb adófizető, de Martfű közéletének is kiemelt támogatója, amelyet itt, ezúttal is megköszönök.”

 

Az idén 200 éves Bunge 40 országban van jelen, megbízható, minőségi termékeket juttatva el a mezőgazdasági termelőktől a fogyasztókig. A martfűi gyárat 1980-ban adták át. A ’80-as évek végéig nyersolajgyártás folyt itt, a finomító üzem és az étolaj kiszerelés fejlesztése a ’90-es években zajlott.

A Bunge 2002-ben vásárolta meg a gyárat is üzemeltető vállalatcsoportot, ami után intenzív fejlődés indult el, a martfűi gyár Európa egyik legmodernebb termelőüzemévé vált.

A cég által megvásárolt szabadalom nemcsak új technológiát vezet be a gyár jelenleg alkalmazott műszaki folyamataiba, de segítségével egy teljesen új üzemegység is épült.

Az új üzemegységben a napraforgómag feldolgozása során keletkező darát (az étolajgyártás egyik melléktermékét) gabonaipari száraz technológiával magas és alacsony fehérjetartalmú (protein) termékre bontják.

A technológia nyersanyag silókból, granuláló épületből, kamiontöltőkből, késztermék silókból valamint a Sunpro technológiai épületéből áll.

 

Balogh Imre, a martfűi gyár igazgatója köszönetét fejezte ki a Bunge vezetésének, amiért bízott abban, hogy a Bunge, Martfű és a teljes csapat képes megvalósítani ezt az új üzleti vállalkozást.

– „Az új gyáregység modern technológiája valamint kollégáim szakértelme a garancia arra, hogy az új Sunpro termékekkel folyamatosan állandó, megbízható minőségben lássuk el vevőinket, hozzájárulva eredményesebb működésükhöz” – emelte ki a gyárigazgató, elismeréssel szólva a beruházásban közvetlenül közreműködő kollégái munkájáról.

A martfűi növényolajgyárnak, folyamatosan piachoz igazodó tevékenységével, alkalmazott legkorszerűbb technológiájával és elért eredményeivel, meghatározó szerepe van abban, hogy városunk nevét Európa-szerte és a világ nagy részén is megismerhetik. Reméljük, hogy ehhez a most átadott Sunpro üzem jövőbeni sikerei is hozzájárulnak, tovább erősítve Martfű ipari központ szerepét.

forrás: martfu.hu/Herbály Jánosné

GazdaságMartfűnövényolajgyárBunge Zrt.Sunpro